Republica Moldova va începe negocierile cu Gazprom cu două luni înainte de expirarea contractului, a anunțat Valeriu Lazăr, ministrul moldovean Economiei la întâlnirea pe care a avut-o cu vicepremierul rus Dmitrii Rogozin.“Noi am discutat cu Dmitrii Rogozin probleme energetice, dar despre contractul propriu zis urmează să vorbim la Consiliul Economic din octombrie. Chiar dacă nu avem semnat uncontract cu Gazprom discutăm cu partenerii ruși, iar momentul semnării contractului se apropie”, a precizat Lazăr.
Potrivit datelor concernului rus Gazprom, Federația Rusă a livrat Republicii Moldova cumulativ cu regiunea stângă a Nistrului – 1,12 miliarde metri cubi de gaz cu 32% mai puțin în semestrul unu din 2013 față de perioada similară a anului precedent.
Republica Moldova nu a reușit să semneze un contract de achiziție a gazului cu concernul rus Gazprom, iar în prezent gazul este important în baza contractului vechi. Negociatorii din partea Republicii Moldova, până în prezent nu au ajuns la un compromis, în condițiile care Gazprom este deranjat de pachetul energetic trei, care urmează să fie implementat de Republica Moldova.
În timp ce oficialii de la Chișinău încearcă să păstreze un ton moderat în legătură cu aceste subiecte, Dmitrii Rogozin a declarat că problema energetică este foarte importantă în condițiile în care se apropie iarna și a făcut o afirmație care chiar ar putea da fiori reci.
La finalul briefingului de presă comun, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a atenţionat voalat Republica Moldova că ar putea avea probleme la asigurarea cu resurse energetice în sezonul rece: ”Sper că nu veţi îngheţa”.
În același ton, el a atras atenţia Republicii Moldova ca în procesul de integrare în UE ”să nu-şi piardă vagoanele”, cu referire la Transnistria, menţionând că partea moldovenească ar trebui să comunice mai intens cu Tiraspolul în procesul de integrare europeană.
În acelaşi timp, Rogozin a prezentat solicitarea Rusiei privind deschiderea unui consulat rus în stânga Nistrului, spunând că această chestiune este tărăgănată din motive subiective.
Totodată, vicepremierul rus a declarat că relaţiile viitoare dintre Republica Moldova şi Rusia vor depinde şi de rezultatele vizitei patriarhului rus Kirill, preconizată pentru sfârşitul acestei săptămâni, fără a oferi alte detalii.
Ministrul economiei Valeriu Lazăr a vorbit despre relaţiile economice cu Moscova. El a anunţat că în scurt timp va fi creat un grup de lucru care va discuta cu partea rusă despre consecinţele Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, dând asigurări că Republica Moldova nu doreşte să reducă importanţa relaţiilor economice cu Federaţia Rusă.
Astăzi, oficialul rus participa la lansarea constructiilor unui spital în regiunea transnistreană.