Viceprim-ministrul Rep. Moldova, Eugen Carpov, a invitat partea autorităţile transnistriene să se abţină de la acţiuni unilaterale îndreptate împotriva şcolilor, care duc la înrăutăţirea condiţiilor de funcţionare a acestora, menţionând că orice problemă apărută trebuie să constituie obiectul discuţiilor în cadrul mecanismelor existente. Subiectul a fost discutat de reprezentanţii politici pentru reglementarea problemei transnistrene desfășurată la biroul din Tiraspol al Misiunii OSCE din Moldova. La şedinţă au participat şi reprezentanţii partenerilor internaţionali din formatul de negocieri „5+2”.
A fost semnalată presiunea exercitată de structurile transnistrene asupra Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol. Delegaţia de la Chişinău a subliniat că reţinerea abuzivă, percheziţionarea şi confiscarea bunurilor pacificatorilor este un incident grav şi fără precedent în istoria procesului de reglementare şi denotă ineficacitatea mecanismelor existente.
În cadrul deplasării sale la Tiraspol, Eugen Carpov a vizitat şi Liceul „Lucian Blaga”, unde a discutat cu cadrele didactice, cărora le-a promis că va depune eforturile necesare pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă liceul.
Problemele ridicate de Tiraspol vizează în principal problemele de natură economică.O nouă întrevedere va fi convocată pe 18 sau 19 februarie, la care să participe reprezentanţii politici şi partenerii din formatul „5+2”.
Autorităţile transnistrene nu exclud posibilitatea amânării următoarei runde de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE şi SUAmericii), ca urmare a introducerii de către Chişinău a accizelor la importurile provenite din regiunea de pe malul stâng al Nistrului – a anunţat reprezentantul politic al Tiraspolului la negocieri, aşa-numitul ministru de externe, Nina Ştanski, citată de Ukrinform.
„Partea transnistreană nu exclude amânarea următoarei runde de negocieri privind reglementarea transnistreană, programată pentru data de 27 februarie, la Viena. Sperăm că, până la 18-19 februarie, vom reuşi să găsim un compromis cu privire la problema introducerii de către partea moldovenească a accizelor la importul de bunuri din Transnistria, sau vom cere o amânare a negocierilor„, a subliniat Ştanski. Reprezentantul politic al Chişinăului la negocierile privind soluţionarea diferendului transnistrean, vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a menţionat, la rândul său, că introducerea de accize la importurile din regiune este destinat în primul rând combaterii contrabandei provenind din regiunea transnistreană.