Rusia ar puta anunţa miercuri instituirea unui embargou comercial asupra vinurilor moldoveneşti din cauza conținutului ridicat de dibutilftalat, o substanţă care afectează rinichii şi ficatul. Potrivit agenției naționale de știri a Moldovei, Rospotrebnadzor a anunțat printr-un comunicat de presă, că testele de laborator au arătat că opt loturi de producţie alcoolică, inclusiv două loturi de vin şi şase de divin, nu corespund standardelor sanitare. În loturile respective a fost depistat un conţinut sporit de dibutilftalat. Rospotrebnadzor precizează că nu au trecut testele loturi de vinuri ale întreprinderii mixte Vinăria Purcari, Cricova şi divinul produs de Aroma.
În testele de laborator ale probelor de divin, precum şi în alte două cazuri a fost depistată o depăşire a concentrațiilor maxime admise de substanțe chimice. Concluzia experţilor privind aceste loturi de producţie alcoolică este în curs de definitivare, mai anunţă inspecţia sanitară rusă.
Republica Moldova a exportat pe piaţa rusă de la începutul anului 3.901 loturi de producţie alcoolică în volum total de 25 milioane de litri.
Într-un interviu acordat postului TV „MIR 24”, şeful inspecţiei sanitare ruse Ghenadi Onişcenko, a declarat că Ministerul Agriculturii din Republica Moldova dă dovadă de iresponsabilitate în problema calităţii vinurilor.
Nu este prima avertizare de acest fel a Rospotrebnadzor. Un comunicat al inspecţiei ruse, difuzat la 3 septembrie, aprecia că returnarea unor loturi de băuturi alcoolice moldoveneşti demonstrează că organele competente de la Chişinău nu au reacţionat la avertismentele anterioare, ceea ce face reală revenirea la situaţia din 2006. În cazul în care autorităţile Republicii Moldova nu vor întreprinde acţiuni concrete în vederea asigurării calităţii şi inofensivităţii producţiei livrate, îngrijorările privind interdicţia importurilor „ar putea să devină reale”.
Două zile mai târziu şeful inspecţiei sanitare ruse, Ghenadi Onişcenko, a reluat ameninţările cu introducerea unui nou embargo la importul producţiei alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusă. “Acum am stopat o partidă, era vorba de coniacul „Belîi Aist” şi o altă firmă producătoare de vinuri. Dacă mai vine o partidă similară, atunci gata”, a adăugat şeful Rospotrebnadzor.
Presa de la Chișinău a remarcat că nemulţumirea Rospotrebnadzor-ului creşte odată cu apropierea reuniunii de la Vilnius. În primele şapte luni nu a existat nici o nemulţumire, dimpotrivă inspecţia rusă menţiona constant că toată producţia alcoolică livrată din Moldova corespunde normelor sanitare. La începutul toamnei, când Europa a declarat clar că acordul de liber schimb şi de asociere la UE va fi parafat, vinul moldovenesc ”a devenit o problemă politică, e clar lucru că nu mai e o problemă sanitară, precum este tratată de la Moscova. Este o problemă politică şi cu cât Moldova se va ataşa de vectorul european, de evenimente care duc către asta, cu atât mai mult vor creşte presiunile din partea autorităţii sanitare, ca să ne dea de înţeles că dacă nu suntem de acord, iată cu ce putem să ne alegem”, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor din Moldova.
Dincolo de factorul politic, invocat de analişti, pe fondul unor presiuni tot mai mari ce vin din partea Moscovei odată cu apropierea summit-ului de la Vilnius, unde Moldova ar trebui să parafeze acordul de liber schimb cu UE, Moscova vrea ca Chişinăul să instituie un control de stat asupra calităţii producţiei livrate. Rospotrebnadzor este nemulţumit că Chişinăul a pornit o reformă mai profundă în sistemul vinicol, ca urmare o parte din prerogative, inclusiv în ceea ce priveşte controlul calităţii a fost delegat sectorului privat. La începutul lunii iulie Rospotrebnadzor constata că din cele 3.000 de loturi de producţie alcoolică livrate pe piaţa rusă, doar 12 loturi au fost verificate de Centrul Naţional de verificare a calităţii producţiei alcoolice.
La începutul lunii august Rospotrebnadzor regreta că, „din păcate, nu se observă o tendinţă pozitivă de creştere a livrărilor de producţie alcoolică din Moldova, testate la Centrul naţional de verificare a calităţii producţiei alcoolice”.
Peste doar două săptămâni, la mijlocul lunii august, Serviciul sanitar rus anunţa deja că ar putea să introducă restricţii la importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă, în cazul în care nu va fi creat un sistem naţional de control al calităţii producţiei şi condiţii „civilizate” de export al producţiei.
Federaţia Rusă a introdus în martie anul 2006 embargo asupra importurilor de vinuri moldoveneşti pe motiv că nu ar corespunde standardelor de calitate şi inofensivitate. În anul 2005, an ce a precedat criza provocată de embargo, exporturile de producţie alcoolică din Republica Moldova în Rusia au atins un maxim istoric, de 234,92 milioane de dolari. În 2012, livrările de băuturi alcoolice au atins 61 milioane de dolari. Statisticile mai arată că, dacă în 2005 ponderea livrărilor de băuturi alcoolice pe piaţa rusă era de 74,8% din totalul exporturilor moldoveneşti, anul trecut aceasta a scăzut la 29%.
Preşedintele Uniunii Oenologilor spune că „dacă comparăm situaţia de acum cu cea din 2006, cred că sectorul vitivinicol a făcut multe eforturi pentru a diversifica pieţele de desfacere. Şi cu toate că în prezent piaţa Rusiei, pieţele ţărilor CSI rămân predominante, totuşi am reuşit o bună parte din exporturi să le reorientăm spre Europa Centrală, alte ţări”. Totuşi, impactul va fi negativ, pentru că pieţele din est rămân dominante, dar nu atât de sever precum a fost în 2006 dacă se va ajunge până la interzicerea vinului moldovenesc pe piaţa Rusiei.