Ceea ce în urmă cu trei zile circula la nivel de zvon de presă, a fost confirmat ieri de președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Corman: ”Este deja o înțelegere de principiu în acest sens. Şi această vizită este aprobată de ambele părţi. Dmitrii Rogozin va avea și o discuție cu ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care este şi omologul său”.
Referindu-se la un eventual embargo impus Republicii Moldova de către Federaţia Rusă, la produsele moldoveneşti, Corman a spus că trebuie acordată atenție calității produselor exportate, pentru a nu ajunge la embargo.
În cadrul unui interviu acordat presei de la Chișinău, ministrul Valeriu Lazăr a vorbit despre agenda discuțiilor bilaterale: ”Vom discuta despre comerţ, despre energie, despre procesul de negocieri cu Comisia Europeană, fiindcă Rusia rămâne, în plan bilateral, cel mai important partener comercial. Şi este absolut firesc să discutăm cu partenerii noştri comerciali importanţi ce facem noi în relaţiile cu alţi parteneri”.
Lazăr a precizat că nu a fost invitat de Rogozin să îl însoţească şi la Tiraspol. „De data aceasta nu. Dar, să ştiţi că data trecută m-a invitat. Chiar aş fi vrut să merg. Vă spun în premieră, cu domnul, tovarăşul Şevciuk noi am fost colegi de facultate. Aşa că eu am zis că, dacă mă invită şi dumnealui, eu cred că nu trebuie să ne sperie asemenea lucruri. Cu cât mai mult vom dialoga, cu atât mai mult ne vom cunoaşte, eu cred că ne vom apropia de obiectivul pe care ni l-am propus. Data trecută, dumnealui, fiind aici, pleca spre Tiraspol, chiar mi-a făcut această invitaţie care mi s-a părut tentantă, dar agenda nu mi-a permis”, a conchis vicepremierul.
Treptat, răzbat în mediul public și alte detalii ale vizitei vice-premierul Rusiei, Dmitrii Rogozin, la Tiraspol. Potrivit portalului IA TIRAS, Rogozin va participa la a 23-a aniversare de la formarea învățământului în așa numita republică transnistreană. Mesajul principal al acestei vizite îl reprezintă, însă, potrivit sursei citate, susținerea politică, morală, psihologică și economică a liderului Evghenii Șevciuk.
Este de așteptat ca în discursurile publice Rogozin să evidențieze scopurile și activitățile comune și să sugereze pe cine din regiune susține în acest moment Kremlinul. La fel, este posibil ca Dmitrii Rogozin să vorbească despre noile proiecte economice și umanitare pentru regiunea transnistreană.
Sursa citată menționează că vice-premierul rus va adresa un mesaj și conducerii de la Chișinău, care însă va conține atenționări și va evidenția ”pericolele” acordului de la Vilnius care prevede integrarea R. Moldova în UE.
După cum se știe, atât Moscova, cât și Tiraspolul agreează ideea că rezolvarea conflictului transnistrean este posibil doar prin integrarea în spațiul euroasiatic și semnarea Acordului de Aderare la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, coordonată de Rusia.
Primele mesaje publice referitoare la această tematică au fost lansate de ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, care a avut ieri o întâlnire cu hocheiştii sovietici.
În ultima perioadă, știrile despre investițiile și subvențiile acordate de diferite ONG-uri ruse în regiunea transnistreană au fost din ce în ce mai multe. În Transnistria, din fondurile investitorilor ruşi, vor fi ridicate instituţii medicale, dar și şcoli şi grădiniţe. Analiștii privesc cu prdență vizita vicepremierului rus în regiune. Astfel, Oazu Nantoi, expert în problematica trasnistreană, consideră este vorba despre o nouă sfidare din partea Moscovei: „Scopul acestei vizite este să susţină acest regim falit, xenofob şi autoritar, întreţinut de Rusia“.
De aceeaşi părere este şi directorul de programe la Asociaţia pentru Politică Externă (APE), Radu Vrabie: „Dacă va ajunge la Tiraspol cu ocazia aşa-numitei zile de independenţă va fi un gest neprietenesc. Nu cred că Rogozin îşi poate permite acest lucru acum. Ar însemna o sfidare deschisă la adresa independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi vine în contradicţie cu principiile enunţate de guvernul rus”.
Specialiştii susţin că, înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, este de așteptat o intensificare a gesturilor de această natură: „Rusia nu-şi doreşte să atingem acel punct ireversibil în dezvoltare pe care-l putem obţine la Vilnius. Ruşii continuă să considere Moldova drept zona lor exclusivă de interes. De aceea vor fi multe încercări de a încetini sau chiar de a opri procesul de integrare europeană“, explică expertul Radu Vrabie.
Ulterior vizitei lui Rogozin, pe 7 septembrie, la Chişinău va sosi şi Patriarhul Khiril. Experţii susţin că Preafericitul va avea de câştigat dacă nu va face declaraţii politice. „De la vizita trecută a Patriarhului Kiril nu-mi aduc aminte nicio declaraţie cu tentă politică. Sper că actuala va fi în aceeaşi cheie. În Moldova există mai mulţi enoriaşi care îl văd pe Patriarhul Khiril liderul lor spiritual. Patriarhul rus a păstrat un ton neutru în declaraţiile sale şi dacă acest lucru va continua, va avea doar de câştigat. Orice declaraţie cu tentă politică face mai mult rău decât bine“, conchide directorul de programe din cadrul APE.