Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reprezentat România, la data de 3 iunie 2023, la Ankara, la ceremonia de învestire a Președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, reales în urma celor două tururi de scrutin prezidențial, recent desfășurate în Turcia, la 14 și 28 mai 2023.
La ceremonie au participat șefi de stat și de guvern, miniștri ai afacerilor externe, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditați la Ankara. Astfel, printre participanți s-au numărat Secretarul General NATO, președinții Bulgariei, R. Macedonia de Nord, Muntenegrului, premierul Republicii Moldova, al Georgiei, miniștrii de externe ai Croației, Greciei, Maltei, Egiptului, Serbiei, Arabiei Saudite, Kuwaitului, ministrul de stat pentru afaceri externe al Japoniei, președintele parlamentului ucrainean.
Oficialul român a adresat, în numele României, felicitări pentru reconfirmarea în funcție a șefului statului turc și i-a urat succes în îndeplinirea noului mandat.
Participarea ministrului român al afacerilor externe la ceremonia de inaugurare a Președintelui Republicii Turcia reflectă dorința României de a consolida Parteneriatul Strategic bilateral, în baza dialogului politic consistent și a cooperării apropiate într-o gamă largă de domenii sectoriale, circumscrise Parteneriatului Strategic, care în luna decembrie va împlini 12 ani de la înființare.
Relațiile economice și interumane româno-turce sunt solide și diverse. Astfel, pentru România, Turcia este al doilea partener comercial din afara UE și prima destinație a exporturilor românești în afara Uniunii, anul trecut volumul schimburilor înregistrând aproape 9,6 miliarde de dolari, cu aproape 9% mai mult decât în anul 2021, volumul exporturilor românești în Turcia crescând cu aproape 14,5% față de aceeași an.
România este totodată interesată de consolidarea dimensiunii strategice a cooperării bilaterale. Astfel, cele două părți au convenit deja înființarea unui Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia – platformă de dialog axată pe domenii strategice de interes comun, care ar urma să fie lansată până la finele anului 2023, format relevant nu doar din perspectivă bilaterală, ci și din perspectivă regională, europeană și transatlantică, mai ales în circumstanțele geopolitice actuale.
În cadrul NATO, România și Turcia, ca aliați care împărtășesc obiectivul transformării regiunii Mării Negre într-un spațiu al păcii, stabilității și creșterii economice, au o interacțiune continuă, România pledând pentru o creștere a prezenței și influenței Alianței în regiune.
În același timp, România participă alături de Turcia la formatul Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia la nivelul miniștrilor de externe, format lansat la inițiativa țării noastre.
Precedenta întâlnire a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a avut loc la Istanbul, la 27 mai 2022, în marja reuniunii Trilateralei, prilej cu care ministrul român de externe a pledat argumentat, printre altele, pentru obținerea acordului Turciei pentru extinderea NATO cu Finlanda și Suedia (https://www.mae.ro/node/58799).
Ultimele consultări bilaterale la nivelul miniștrilor de externe au avut loc la Ankara, la 6 decembrie 2022 (https://www.mae.ro/node/60531), ocazie cu care, la propunerea ministrului Bogdan Aurescu, cei doi șefi ai diplomațiilor au convenit crearea unui Grup de lucru bilateral comun privind securitatea Mării Negre, a cărui primă reuniune va avea loc în perioada următoare.