Site icon TIMP ROMÂNESC

Republica Moldova și NATO se pregătesc pentru o nouă formă de parteneriat

NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with the Prime Minister of Moldova, Dorin Recean

Începând cu anul 2025, Moldova va trece la un nou Program Individual de Parteneriatului cu NATO (Individually Tailored Partnership Programme — ITPP). Măsura are de-a face cu reformarea parteneriatelor NATO cu țările terțe. La finele anului trecut, R. Moldova a prelungit cu un an Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului cu NATO (IPAP -Individual partnership action plan)  Republica Moldova – NATO, principalul document de cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică.

În 2024, Republica Moldova se va pregăti să treacă la o formă superioară de parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică, asemănătoare celor pe care țări ca Australia, Coreea de Sud, Japonia sau Noua Zeelandă le au cu Alianța Nord-Atlantică.

NATO a inițiat un proces de reformare a parteneriatelor sale, introducând conceptul „Un partener, un plan”, care prevede ca mai multe programe și instrumente de cooperare ale Alianței cu fiecare stat partener să fie încorporate într-un singur cadru.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), instituția care va negocia prevederile noului parteneriat cu NATO, va iniția consultări în 2024 și va stabili noile obiectivele ale cooperării pentru anii 2025-2028, dar deocamdată nu este clar care sunt acestea, însă vor ține cont de schimbările din contextul regional de securitate și de desfășurarea conflictului militar inițiat de Federația Rusă în Ucraina.

Dorința părților de a-și consolida legăturile vine din cauza presiunilor din partea Moscovei, a afirmat premierul moldovean, Dorin Recean, într-o discuție cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, în octombrie 2023, prilej cu care prim-ministrul moldovean a afirmat disponibilitatea Moldovei de a participa la misiuni internaționale și exerciții militare care să-i „consolideze capacitățile și interoperabilitatea”.

La începutul lunii decembrie 2023, reprezentanți ai țărilor aliate și partenere s-au întâlnit la Chișinău pentru un schimb de opinii cu privire la programele de consolidare a capacității de apărare pentru a sprijini mai mulți parteneri ai NATO, inclusiv Bosnia și Herțegovina, Georgia, Irak, Iordania, Mauritania, Moldova și Tunisia.

Reprezentanți ai țărilor aliate și partenere s-au întâlnit la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 5-7 decembrie 2023, pentru a face schimb de opinii cu privire la programele de consolidare a capacității de apărare pentru a sprijini mai mulți parteneri ai NATO, inclusiv Bosnia și Herțegovina, Georgia, Irak, Iordania, Mauritania, Moldova și Tunisia.

Participanții au făcut un schimb de opinii cu privire la implementarea unui pachet consolidat de consolidare a capacităților de apărare pentru Moldova, aprobat la reuniunea din februarie a miniștrilor apărării NATO, precum și a unor documente similare, forme personalizate de sprijin pentru consolidarea capacității de apărare pentru alți parteneri NATO.

Prin pachetele de consolidare a capacităților de apărare, NATO ajută țările partenere să-și consolideze reziliența, ajutându-le să-și consolideze capacitățile naționale de apărare și securitate. Activitățile specifice de sprijin includ consultanță privind reforma forțelor, structurilor și instituțiilor de securitate națională, educația și formarea în domeniul apărării, și asistență în diferite domenii, inclusiv logistică și apărare cibernetică.

 

Exit mobile version