Site icon TIMP ROMÂNESC

Republica Moldova – undă verde pentru instituirea punctelor migraționale de control pe linia transnistreană

Parlamentul de la Chișinău a votat în lectură finală proiectul de lege nr. 250, care prevede instituirea punctelor migraționale de control de pe linia administrativă ce separă malul stâng al Nistrului, de cel drept. Legea a fost aprobată cu tot cu amendamentul care stipulează că locuitorii din regiunea transnistreană care nu au pașapoarte moldovenești nu vor intra sub incidența acestei legi. Comuniștii nu au participat la ședință, din cauza unor proteste. Din acest motiv, singurul care s-a opus inițiativei legislative a fost deputatul independent Mihai Godea, care a subliniat că nu este corect să se opereze cu „jumătăți de măsură”.

Deputatul PL Valeriu Munteanu a susținut legea, dar s-a interesat dacă aceasta va fi suficientă pentru asigurarea precondițiilor pentru liberalizarea regimului de vize cu UE și dacă aceasta a fost discutată cu partenerii europeni.

Președintele Parlamentului, Igor Corman, a precizat că legea reprezintă un important pas înainte și că adoptarea acesteia face parte din angajamentele Republicii Moldova față de UE.

Punctele de control sunt implementate pentru a facilita procedura de control a fluxului de străini care intră în țară prin segmentul transnistrean. Cetățenii străini nu vor mai fi nevoiți să caute ghișee unde să se înregistreze, ci vor putea apela la puncte vamale pe linia administrativă din localităţile Hârbovăţ din raionul Anenii Noi, Hagimus, raionul Căuşeni, Sănătăuca, Floreşti, în oraşele Dubăsari, Criuleni şi Rezina. Noua procedură este gratuită și benevolă.

Vicepremeirul pentru reintegrare țării, Eugen Carpov, a explicat anterior că nu este vorba de instituirea unor puncte vamale și că sunt doar niște puncte de control migraționale. „Orice stat examinează cetățenii străini care intră și ies de pe teritoriu. În Republica Moldova, din cauza că temporar nu controlăm o porțiune de frontieră, există posibilitatea ca cetățenii străini să intre și să părăsească Republica Moldova fără ca autoritățile în mod legal să cunoască despre prezența dânșilor pe teritoriului statului. Vor fi persoane civile care vor avea legătura prin internet cu baza de date centrală și vor oferi posibilitate cetățenilor străini, care intră în țară prin regiunea transnistreană, să se înregistreze. Altfel, aceștia ar trebui să se înregistreze timp de 72 de ore, la alte centre stabilite la Chișinău, Bălți, etc”, a menționat Carpov, citat de presa de la Chișinău.

Exit mobile version