Secretarul de Stat pentru Afaceri Strategice, Bogdan Aurescu, a găzduit, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, o reuniune în formatul Trilateralei România – Polonia – Turcia. Aceasta a avut loc în contextul participării reprezentanţilor Ministerelor Afacerilor Externe al Republicii Turcia, respectiv al Republicii Polone, la ceremonia de inaugurare a lucrărilor principale de construcţie de la Baza Militară Deveselu, care s-a desfăşurat în aceeaşi zi. Partea turcă a fost reprezentată de ambasadorul Bülent Meriç, adjunct interimar al subsecretarului de Stat pentru Afaceri politice bilaterale în MAE al R. Turcia, iar cea polonă de Marek Szczygieł, ambasadorul R. Polone la Bucureşti şi Michał Miarka, reprezentant permanent adjunct al R. Polone la NATO.
Reuniunea a fost organizată la iniţiativa României, urmare celorlalte trei sesiuni ale Trilateralei derulate la Chicago (mai 2012), Bucureşti (noiembrie 2012) şi Izmir (mai 2013), şi s-a înscris în dialogul susţinut al celor trei ţări pe tematica strategică şi de securitate. Reuniunea a reflectat interesele comune de securitate ale celor trei state în cadrul NATO şi în regiune, urmărind pregătirea celei de-a patra runde a dialogului în format trilateral România – Polonia – Turcia, la nivel de secretar de Stat, preconizată a avea loc în Polonia, în primul trimestru al anului 2014.
Cele trei părţi au avut un schimb de opinii pe teme de securitate de interes reciproc, cu accent special pe participarea la sistemul SUA, respectiv al NATO, de apărare împotriva rachetelor balistice, implementarea iniţiativei NATO Smart Defence şi atingând aspecte legate de politica de vecinătate şi alte subiecte de pe agenda comună.
A fost exprimată decizia fermă a celor trei state de a-şi continua participarea la sistemul american antirachetă, care va constitui o contribuţie esenţială la sistemul aliat de apărare împotriva rachetelor balistice, şi a fost trecută în revistă evoluţia acestui subiect în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
Bogdan Aurescu a mulţumit în mod deosebit în numele Guvernului României pentru prezenţa celor două delegaţii la ceremonia de lansare a lucrărilor principale la Baza Deveselu şi a prezentat progresele realizate în pregătirea amplasării pe teritoriul naţional a elementelor sistemului antirachetă al SUA. Totodată, a reiterat importanţa ceremoniei de marcare a debutului lucrărilor principale de construcţie de la Baza Deveselu atât pentru colaborarea strategică a ţării noastre cu SUA, cât şi din perspectiva progresului către operaţionalizarea sistemului aliat antirachetă.
Şefii celor două delegaţii turcă şi polonă au subliniat importanţa pentru NATO în ansamblul său a ceremoniei de astăzi, precum şi angajamentul deplin pentru formatul informal al Trilateralei pe teme de securitate, care şi-a dovedit deja eficienţa şi valoarea adăugată.
Reuniunea a relevat convergenţa abordărilor pe temele discutate, precum şi continuarea foarte bunei cooperări dintre cele trei state în sprijinul securităţii regionale, europene şi euro-atlantice. A fost apreciată, şi cu acest prilej, valoarea adăugată pe care cooperarea în formatul trilateral o aduce procesului de consolidare a Alianţei, pentru ca aceasta să răspundă cât mai eficient provocărilor curente din mediul de securitate, în spiritul Conceptului Strategic adoptat la Lisabona şi al deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Chicago, din mai 2012.