În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 6-8 februarie 2019, la Palatul Parlamentului din București are loc reuniunea informală a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne (JAI).
Evenimentul este prezidat de ministrul român al Afacerilor Interne, Carmen Dan, pentru secțiunea de afaceri interne, respectiv de ministrul român al justiției, Tudorel Toader, pentru secțiunea de justiție.
La reuniune participă miniștrii de Justiție și Afaceri Interne din statele membre ale Uniunii Europene, comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie – Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru securitate internă – Julian King, comisarul european pentru justiție – Věra Jourová, protecția consumatorului și egalitate de gen, Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru combaterea terorismului,Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, Pavel Svoboda, președintele Comisiei JURI din Parlamentul European, Ladislav Hamran, președintele Eurojust, Catherine De Bolle, directorul executiv al Europol, Fabrice Leggeri, directorul Frontex, Michael O’Flaherty, directorul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), Tiina Astola, director general pentru justiție și consumatori în cadrul Comisiei Europene, Christine Roger, director general pentru justiție și afaceri interne în cadrul Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, precum și alți oficiali din cadrul unor agenții europene.
Joi, 7 februarie 2019, miniștrii de Interne discută despre prevenirea și combaterea terorismului, cooperare polițienească, spațiul Schengen, migrație și azil.
Preşedinţia română va urmări intensificarea cooperării şi a schimbului de bune practici între Statele Membre în prevenirea și combaterea terorismului, iar cu ocazia reuniunii de la București, va avea loc un schimb de opinii cu privire la constatările și recomandările Comisiei Speciale privind Terorismul a Parlamentului European, în contextul eforturilor de explorare a celor mai bune modalități de abordare a acestei amenințări la adresa securității.
În cadrul reuniunii, se va discuta despre schimbul de cunoștințe și experiență în domeniul datelor digitale în cooperarea polițienească, pentru că în epoca digitalizării, amenințările din ce în ce mai neconvenționale (criminalitatea cibernetică, crima organizată pe scară largă și terorismul) sunt teme din ce în ce mai actuale. Pentru a ține pasul cu dinamica mediului infracțional, toate autoritățile de aplicare a legii ar trebui să recunoască, să înțeleagă și să folosească datele digitale în activitățile polițienești de zi cu zi.
În ultimul deceniu, conflictele din diferitele regiuni ale lumii sau din vecinătatea UE și creșterea amenințării teroriste au declanșat provocări pentru securitatea internă a UE și managementul frontierelor externe ale UE și au determinat unele State Membre să recurgă la reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne, punând sub semnul întrebării buna funcționare a spațiului Schengen de liberă circulație. Reuniunea informală de la București va permite discutarea unor măsuri pe termen scurt și mediu pentru restabilirea funcționării spațiului Schengen, precum și a modalităților de asigurare a coerenței între politicile și instrumentele care definesc spațiul Schengen și a modalităților de consolidare a spațiului Schengen.
În ceea ce privește componenta de migrație și azil, Președinția română are în vedere identificarea unor soluții consensuale în domeniul migrației.
Vineri, 8 februarie 2019, miniștrii de justiție vor discuta despre dezvoltarea cooperării judiciare în materie civilă și comercială între statele membre UE, colectarea dovezilor electronice în materie penală și viitorul cooperării judiciare în materie penală în Uniunea Europeană.
Principalul obiectiv al sesiunii referitoare la dezvoltarea cooperării judiciare în materie civilă și comercială este lansarea unui proces de reflecție cu privire la viitorul cooperării judiciare în materie civilă și comercială în UE după 2019, având în vedere amploarea acquis-ului și în contextul încheierii actualei legislaturi a Parlamentului European (mai 2019), precum și sfârșitul mandatului actualei Comisii Europene (octombrie 2019).
Criminalitatea informatică și obținerea probelor electronice ridică provocări de o complexitate fără precedent pentru justiția penală. Adesea, probele necesare sunt deținute de furnizori multinaționali care oferă servicii într-un anumit stat membru, au sediul în altă jurisdicție, iar datele sunt stocate într-un stat terț. Reuniunea informală a miniștrilor justiției va oferi oportunitatea unui schimb de opinii și o creștere a gradului de conștientizare la nivel național (inclusiv în sectorul privat și în cadrul societății civile), respectiv la nivelul UE, a soluțiilor propuse și a garanțiilor procesuale prevăzute, inclusiv în ceea ce privește necesitatea, proporționalitatea, căile de atac și cerințele privind protejarea datelor personale.
De asemenea, va avea loc un prim schimb de opinii privind viitoare acorduri internaționale în materie.
Miniștrii de Justiție din UE vor fi invitați să-și împărtășească punctul de vedere cu privire la unele evoluții strategice posibile în domeniul cooperării judiciare UE în materie penală.
În prezent, UE dispune de un cadru juridic solid și cuprinzător în domeniul cooperării judiciare în materie penală, instrumentele juridice care pun în aplicare principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor judecătorești reprezentând nucleul acestui cadru legislativ.