Acasă Politic  Reuniunea Anuală a Diplomației Române 2024, organizată sub tema „Acțiunea diplomatică într-o...

 Reuniunea Anuală a Diplomației Române 2024, organizată sub tema „Acțiunea diplomatică într-o lume instabilă”

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 24-25 iulie 2024, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR 2024), sub tema „Acțiunea diplomatică într-o lume instabilă”.

Găzduit de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, evenimentul reuneşte şefii misiunilor diplomatice și consulare ale României, directorii institutelor culturale din străinătate, alături de oficiali români de rang înalt și membri ai corpului diplomatic acreditat la București. De asemenea, sunt invitați reprezentanți de prestigiu ai mediului academic, societății civile și mass-media.

La această ediție, invitații speciali ai ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu sunt viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică al Ucrainei, Olha Stefanishyna și viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov.

RADR 2024 va oferi oportunitatea prezentării unor evaluări aupra crizelor suprapuse și prelungite cu care sistemul internațional se confruntă în prezent, precum și a unui schimb de opinii privind modalitățile optime de raportare a diplomației române la această situație.

Prima zi a reuniunii include primirile tradiționale la Președintele României și la Prim-ministrul României, precum și două sesiuni tematice, referitoare la căile de gestionare a crizelor multiple, în context  euro-atlantic și perspectivele procesului de extindere al UE, cu participarea viceprim-ministrului Xavier Bettel, respectiv a viceprim-miniștrilor Olha Stefanishyna și Cristina Gherasimov.

Cea de-a doua zi a reuniunii va debuta cu o sesiune tematică dedicată amenințărilor hibride și răspunsul la acestea, cu participarea Secretarului General al Serviciului European de Acțiune Externă, Stefano Sannino și a Oanei Lungescu, expert Royal United Services Institute (RUSI) și fost purtător de cuvânt al NATO. Dezbaterile vor continua în cadrul unei sesiuni cu tematică economică, la care vor participa invitați din cadrul aparatului guvernamental și ai mediului de afaceri. Vor fi abordate oportunitățile și perspectivele privind stadiul procesului de aderare a României la OCDE și subiecte de actualitate pe agenda diplomației economice românești în actualul context geopolitic.

În marja RADR vor avea loc și o serie de sesiuni de lucru, în cadrul cărora ministrul afacerilor externe și reprezentanții conducerii MAE vor avea discuții aprofundate cu șefii de misiuni, pentru identificarea liniilor de abordare diplomatică adaptate specificului tematic sau al spațiilor geografice și al instituțiilor internaționale în care aceștia reprezintă interesele României. Optimizarea și creșterea calității serviciilor consulare în beneficiul cetățenilor români din străinătate și pregătirea în bune condiții ale proceselor electorale din acest an vor face, de asemenea, obiectul unor sesiuni dedicate.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va avea, de asemenea, o întrevedere cu diplomați români care ocupă funcții de conducere în organizații internaționale, pentru un schimb de opinii axat pe evoluțiile politico-diplomatice internaționale recente și consolidarea prezenței României în organizațiile internaționale.

RADR este organizată, în mod tradițional, anual, la București. Evenimentul oferă ocazia realizării unei evaluări a activității Ministerului Afacerilor Externe din ultimul an, dar și a analizării provocărilor internaționale cărora România trebuie să le facă față în viitor.