În contextul deţinerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat marţi, 9 aprilie a.c., Reuniunea Coordonatorilor Naționali ai Uniunii Europene (UE) în domeniul Drogurilor, eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului.
Reuniunea reprezintă cadrul formal în care sunt încurajate dezbaterile și dialogul pe teme concrete din domeniul politicilor antidrog europene, în scopul fundamentării procesului decizional aflat în responsabilitatea directă a coordonatorilor naționali din domeniul drogurilor.
Aceste reuniuni sunt organizate semestrial de statul membru al UE care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, având ca teme de dezbatere și informare politicile antidrog la nivel național și european, tendințe ale fenomenului drogurilor, potențiale riscuri și provocări.
Contextul a fost utilizat de România pentru a promova, la nivel european, activitățile naționale din domeniul coordonării politicilor antidrog din sfera reducerii cererii și ofertei de droguri, precum şi rezultatele obținute în domeniu.
Reuniunea a fost deschisă de dr. Raed Arafat, secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi de directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar şef de poliţie Constantin Negoiţă, coordonator naţional în domeniul drogurilor, din delegaţia română făcând parte şi experţi, precum şi specialişti ai instituţiei care au gestionat lucrările reuniunii.
La eveniment au participat reprezentanți din fiecare stat membru al UE, de la nivelul structurii care asigură coordonarea în domeniul drogurilor, precum și din cadrul Comisiei Europene, Secretariatului Consiliului UE, Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA), Reprezentanței Permanente a României la Bruxelles, alături de reprezentanți din cadrul autorităților române și ai organizaţiilor neguvernamentale din România, implicate în lupta antidrog.
Principalele teme de dezbatere au vizat bunele practici din domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, proceduri și tendințe, modul de organizare şi coordonare a activităţilor de reducere a cererii și ofertei de droguri, sistemul legislativ şi instituţional, aspecte de noutate ale fenomenului drogurilor, elemente de management şi abordări strategice, iniţiative şi proiecte naționale şi europene.
Promovând aspecte relevante de nivel național, preşedinţia română (PRES RO) a urmărit stimularea dialogului între coordonatorii naționali participanți, în scopul dezvoltării de idei și concepte inovatoare ca răspuns la problematica drogurilor şi, în special, al recunoaşterii şi valorificării rolului unitar al coordonatorului în implementarea politicilor naționale și europene antidrog..