Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezidat la 11 martie și va prezida și la 12 martie, reuniunea informală a miniștrilor și a secretarilor de Stat pentru Afaceri Europene.
Evenimentul se bucură de o participare consistentă la nivel ministerial, reunind miniștri și secretari de stat pentru afaceri europene care reprezintă statele membre în cadrul Consiliului Afaceri Generale. Totodată, reuniunea beneficiază de o prezență la nivel înalt din partea Comisiei Europene, prin participarea prim-vicepreședintelui Frans Timmermans și a comisarului european pentru buget și resurse umane Günther Oettinger.
De asemenea, la reuniunea de la București și la evenimentele din marjă sunt invitați și participă reprezentanți, la nivel ministerial, ai statelor candidate la aderarea la UE, precum și ai Parlamentului European, aceștia din urmă fiind invitați pentru o discuție pe tema Cadrului Financiar Multianual post 2020.
Reuniunea de la București a început la 11 martie 2019, cu o întrevedere a Președinției României la Consiliul UE cu reprezentanții statelor candidate. Discuția a prezentat o relevanță aparte, având în vedere importanța politicii de extindere în ansamblul priorităților Președinției României, cu reflectare pe agenda Consiliului Afaceri Generale. În cadrul întâlnirii au fost prezentate reformele parcurse de statele candidate în sprijinul avansării discuțiilor la nivel UE. Ulterior acestor discuții, Președinția României va informa Consiliul și Comisia Europeană în perspectiva viitorului Pachet Extindere, document ce urmează să fie publicat de Comisia Europeană la finalul lunii mai.
”Valoarea coeziunii se reflectă și în ceea ce privește extinderea. Tocmai de aceea, pentru Președinția României la Consiliul UE, extinderea UE este o prioritate politică fundamentală pentru viitorul Europei unite, care a produs şi continuă să producă rezultate istorice în ceea ce privește consolidarea unui spațiu european mai coeziv, democratic, stabil şi prosper. Președinția României la Consiliul UE își propune să avanseze cu prioritate acest proces şi să lucreze pentru rezultate pozitive în acest domeniu la finalul mandatului său”.
Agenda reuniunii informale miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene din 12 martie 2019 include dezbateri privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și viitoarea Agendă Strategică a Uniunii, dosare cu relevanţă şi mize considerabile pe agenda europeană curentă.
Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a ales aceste subiecte de discuție, având în vedere caracterul definitoriu al acestora în proiectarea viziunii strategice a Uniunii pentru perioada următoare. Dezbaterile propuse sunt subsumate obiectivelor pe care România și le-a fixat la începutul mandatului de Președinție a Consiliului UE, atât în privința stimulării dialogului asupra viitorului proiectului european, cât și pentru avansarea discuțiilor asupra Cadrului Financiar post-2020, în vederea facilitării unui acord la nivelul liderilor în toamna anului 2019. Agrearea următorului buget european are o importanță crucială pentru viitorul UE, având în vedere potențialul acestuia de a finanța acțiuni în cele mai diverse domenii, de la combaterea schimbărilor climatice și politica de coeziune, la migrație, globalizare, ocuparea forței de muncă și piața unică, contribuind la prosperitatea cetățenilor UE și la succesul politicilor comune.
Schimbul de opinii asupra viitorului Uniunii are loc în perspectiva apropiatelor alegeri europene, precum și în pregătirea Agendei Strategice pentru următorii cinci ani, document care va cuprinde teme cu nivel ridicat de ambiție și care trebuie să reflecte o adaptare a Uniunii la noile realități și provocări, în vederea realizării unei Europe mai puternice, unite, capabile să exercite un rol puternic pe plan global. Totodată, deciziile privind viitorul Cadru Financiar Multianual reprezintă o proiecție a priorităților politice pe care Uniunea și le stabilește pentru următorii ani și care trebuie să se regăsească și în Agenda Strategică a Uniunii.
Totodată, aceste discuții vin în continuarea primei etape a mandatului Președinției rotative, pe parcursul căreia România a înregistrat un bilanț remarcabil în negocierile privind dosarele legislative, în procesul de co-decizie cu Parlamentul European, prin finalizarea unui număr considerabil de dosare legislative.
”Președinția României a Consiliului Uniunii Europene este decisă să avanseze cât mai mult pe dosare extrem de importante pentru viitorul Uniunii, precum Cadrul Financiar Multianual şi viitoarea Agendă Strategică. Numărul semnificativ de miniștri prezenți la București arată interesul acordat de către statele membre acestor teme. Discuțiile din aceste două zile vor contribui la consolidarea punctelor de vedere cu privire la Agenda Strategică, dar și asupra viitorului nostru comun”, a precizat ministrul George Ciamba.