Site icon TIMP ROMÂNESC

Reuniunea șefilor Apărării din NATO

Cea mai înaltă Autoritate Militară a NATO, Comitetul Militar, se va întruni în zilele de 17 și 18 ianuarie 2024 la Bruxelles. Reuniunea, la care vor participa șefii aliați ai apărării și omologul lor invitat din Suedia, va fi prezidată de amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar. De asemenea, vor participa generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem Aliat Europa (SACEUR) și generalul Chris Badia, Comandantul Suprem adjunct al Aliatului Transformare (DSACT).

La sesiunea de deschidere a Comitetului Militar, va participa și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

În prima sesiune, generalul Cavoli (SACEUR) are planificată o informare a șefilor apărării cu privire la progresele înregistrate în implementarea și executabilitatea familiei de planuri DDA, adoptată la Summit-ul de la Vilnius din iulie 2023. Vor avea loc, de asemenea, discuții privind capacitatea industrială a apărării, planificarea operațională și activarea.

În cea de-a doua sesiune, generalul Badia (DSACT) face o informare cu privire la transformarea NATO pe timp de război, cu accent pe nevoia de coerență generală în realizarea apărării colective și a descurajării consolidate, concentrându-se pe factori cheie precum operațiunile pe mai multe domenii, comandă și control simplificate, interoperabilitate și îmbunătățirea capacităților. De asemenea, șefii apărării vor discuta despre foaia de parcurs pentru adaptarea la amenințările actuale și viitoare.

În a treia sesiune, șefii apărării vor discuta despre apărarea integrată aeriană și antirachetă pentru a îmbunătăți pregătirea, pregătirea și interoperabilitatea în timp de pace, criză, și vremuri de conflict.

În cea de-a patra sesiune, șefii apărării vor oferi direcții și îndrumări suplimentare cu privire la prioritățile NATO de descurajare militară și de apărare, cu accent pe cerințele esențiale de capacitate înainte de deciziile Summit-ului de la Washington D.C..

În timpul ultimei sesiuni a primei zile, șefii apărării se vor întâlni pentru prima dată în formatul Consiliului NATO-Ucraina, pentru a discuta despre situația de pe teren a războiului și despre sprijinul pentru Ucraina.

A doua zi va începe cu întâlnirea șefilor apărării cu omologii lor Partner Interoperability Advocacy Group (PIAG) din Australia, Austria, Irlanda, Noua Zeelandă și Elveția. Națiunile PIAG dețin statutul de națiune non-NATO, acordarea unui acord individual de securitate care să permită schimbul de informații clasificate și participarea la antrenamente și exerciții NATO. Discuțiile se vor concentra asupra oportunităților actuale și viitoare de interoperabilitate militară.

Următoarea sesiune va avea șefii apărării aliați și omologii invitați din zona Pacificului – Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Republica Coreea pentru a discuta despre provocările regionale și implicațiile pentru securitatea globală.

În final, este programată o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru discuții asupra obiectivelor politice actuale și a îndrumărilor înaintea Congresului Ministerial al Apărării din februarie 2024 și a Summit-ului de la Washington D.C din iulie 2024.

 

Exit mobile version