În weekendul trecut, la Londra a avut loc primul proiect de amploare dedicat culturii tradiționale românești în Marea Britanie. Institutul Cultural Român din capitala britanică a organizat, în colaborare cu vestitul muzeu de antropologie Horniman, un program intens, desfășurat timp de două zile, menit să acompanieze un eveniment de mare însemnătate pe care cele două instituții îl pregătesc încă din anul 2011: deschiderea expoziției de obiecte, ţesături şi costume populare româneşti „Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate”.
Pe 3 octombrie, vernisajul a atras în spațiile Muzeului Horniman un public numeros, care a apreciat deopotrivă spectaculozitatea exponatelor, eleganța modului de expunere și seriozitatea documentării. În deschidere au vorbit, accentuând ideea colaborării excelente și de lungă durată dintre cele două instituții, Janet Vitmayer, director general al Muzeului Horniman, și Dorian Branea, directorul ICR Londra.
Ca invitați din țară, au luat cuvântul Ioana Drăgan, directorul general al Direcţiei Generale a Reprezentanțelor în Străinătate din cadrul Institutului Cultural Român, și Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, care – spre plăcuta surprindere a acestora, ca și a tuturor celor prezenți – le-a oferit în dar gazdelor un portret al Reginei Maria a României, nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, îmbrăcată în port popular românesc.
În cele două zile care au urmat, pe porțile muzeului și ale frumoaselor sale grădini întinse pe coama unui deal de pe malul Tamisei, de unde privirea contemplă fără opreliști coloșii de metal și sticlă din cartierul de afaceri londonez pe fundalul căruia se profilează The Shard, cea mai înaltă clădire din Europa, s-au scurs sute de vizitatori, care au putut nu doar să admire expoziția, ci și să se bucure de oferta culturală diversă a „Weekend-ului românesc”. Bogata serie de evenimente, desfășurată atât în interioarele muzeului, cât și în aer liber, a cuprins în ambele zile ateliere demonstrative de meşteşuguri, proiecții de film documentar și concerte, la succesul cărora au contribuit mai mulți invitați speciali.
Atelierele demonstrative i-au avut ca protagoniști pe trei dintre cei mai apreciați meşteri populari din România. Daniel Leş, Mihaela Bădescu şi Paul Buţă i-au poftit pe spectatorii care s-au aglomerat în preajma standurilor de prezentare să urmărească modul cum iau naștere vasele de lut, icoanele pictate pe sticlă, piatră sau lemn, dar și măştile de „demoni” folosite în satul tradițional pentru alungarea duhurilor rele. Dacă ziua de sâmbătă a început sub amenințarea ploii, organizatorii văzându-se nevoiți să apeleze la măștile meșterului Buță pentru risipirea norilor, după-amiaza vremea s-a îmbunat, restul programului având parte de un soare strălucitor ce a făcut ca mulțimea – britanici, dar și români, între care familii cu copii de toate vârstele – să se reverse pur și simplu pe aleile pline de flori ale grădinilor și pe tăpșanul încă verde.
Ion Jinga, ambasadorul României în Regatul Marii Britanii, abia întors dintr-o deplasare în Scoția, a vizitat expoziția și standurile în după-amiaza zilei de duminică. Ambasadorul s-a arătat încântat de măiestria meșterilor populari și le-a promis acestora că îi va sprijini în eforturile de conservare a patrimoniului tradițional.
Atât sâmbătă, cât și duminică, în sala de proiecţii a muzeului, amatorii de film au putut viziona două documentare cu caracter etnografic, „Blestemul ariciului” (r. Dumitru Budrala, 2004) şi „Pe drumuri neumblate” (r. Dieter Auner, 2011). Pe lângă atelierele de meșteșuguri şi proiecţiile de filme etnografice, în 5 octombrie a fost organizat și un eveniment literar, la care au luat parte – cu un dialog despre tradiţii și despre existența în lumea rurală, punctat cu lectura unor fragmente din propriile scrieri – poetele Ioana Ieronim şi Fiona Sampson.
Vizitatorii muzeului au avut de ales nu numai între evenimentele propuse de organizatori, ci au fost nevoiți să se orienteze și în varietatea produselor bucătăriei românești oferite de Ileana Artisan și Maestro Deli, care le-au dat posibilitatea să regăsească sau, după caz, să se familiarizeze cu aromele bucatelor tradiționale, de la cele mai cerute preparate din carne precum sarmalele sau mititeii, la delicatele dulcețuri de fructe și inegalabila zacuscă de legume.
Fiecare dintre cele două zile s-a încheiat cu descătușarea de energii a muzicii de inspiraţie tradiţională. În 4 octombrie, ritmurile contagioase ale melodiilor interpretate de celebrul toboșar Ovidiu Lipan Ţăndărică și de nu mai puțin faimoasa Fanfară 10 Prăjini împreună cu invitata lor, solista Irina Sârbu, i-au molipsit pe spectatori, care au „încins” în premieră hora pe tăpșanul de la Horniman. Duminică, 5 octombrie, actrița și cântăreața de etno-jazz Irina Sârbu a urcat din nou pe scenă, împreună cu un grup de muzicieni români şi britanici alcătuit din Bogdan Văcărescu (vioară), Vasile Cozma (ţambal), Matt Bacon (chitară) şi Paul Moylan (contrabas), „Weekend-ul românesc” sfârșindu-se în sunetul aplauzelor provocate de improvizațiile curajoase pe teme folclorice și de interpretarea originală a unor vechi melodii din repertoriul Romicăi Puceanu, Ilenei Sărăroiu și Mariei Tănase.
Expoziția de acum, „Revăzând România. Îmbrăcăminte și identitate”, include peste 500 de obiecte casnice, costume populare, covoare, ștergare și alte țesături, majoritatea provenite din fondul patrimonial al Muzeului Horniman, care deține în total aproximativ 800 de artefacte colectate pe durata unui secol din diferite regiuni ale României sau donate de persoane particulare. O parte dintre obiectele etalate, printre care și un superb costum ce i-a aparținut Reginei Maria a României, au fost puse la dispoziție de alte muzee britanice aflate în posesia unor colecții de aceeași factură.
În data de 3 octombrie, la Muzeul Horniman s-au deschis două expoziții complementare, prezentând față în față vechiul și noul, România tradițiilor și România prezentului. „Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate” este însoțită de expoziția fotografică „Români din Londra” („Portraits from London”), o galerie de chipuri ale românilor care trăiesc în capitala britanică datorată fotografului Ion Paciu, el însuși unul dintre membrii diasporei române de la Londra. Printre aceștia se numără personalități binecunoscute, precum Sir George Iacobescu, Șerban Cantacuzino, Anda Anastasescu, Anamaria Marinca sau Alexandru Bălănescu, dar și reprezentanți ai diferitelor categorii profesionale ce alcătuiesc comunitatea românilor londonezi, forța portretelor fiind subliniată cu ajutorul fragmentelor de „povești ale vieții” care le-au fost alăturate.
Expoziția „Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate” va rămâne deschisă până în septembrie 2015, iar „Români din Londra” – până în martie anul viitor. Potrivit estimărilor departamentului de marketing al muzeului, la cele două expoziții sunt așteptați aproximativ 800 000 de vizitatori.