A cincea participare consecutivă la Olimpiada Internaţională de Lingvistică a adus lotului olimpic al României patru premii individuale (o medalie de aur și trei medalii de bronz), respectiv un premiu pe echipe (mențiune).Distins la ediția anterioară cu o medalie de bronz, Theodor Cucu (Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti) a reușit să obțină de această dată medalia de aur. Performanța sa a fost secondată de Matei Costin Banu (Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești), Ștefan Răzvan Bălăucă (Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani) şi Emilian Toma (Colegiul Național „Sf. Sava” din București), toți medaliați cu bronz.
Elevii români au fost pregătiţi şi însoţiţi de Roxana Magdalena Dincă şi Valentina Cojocaru, cadre didactice la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti.
Olimpiada Internaţională de Lingvistică, una dintre cele 12 competiţii internaţionale de ştiinţe, este un concurs structurat pe două niveluri: o probă individuală cu durata a 6 ore şi o probă pe echipe (3 ore). Subiectele solicită operarea cu analogii, prin aplicarea elementelor de logică gramaticală şi logică matematică în procesul de înţelegere a unor texte în limbi necunoscute, pornind de la premisa că lingvistica ordonează gândirea şi reglează procesul de comunicare explicită prin construcţia de structuri care favorizează învăţarea cu uşurinţă a oricărei limbi.
La ediţia din acest an (a XV-a), desfăşurată în perioada 30 – 5 august iulie, în Irlanda (Dublin), au fost prezenți 180 de concurenţi din 29 de ţări de pe toate continentele.