Acasă America de Nord Rezultatul unor alegeri deliberate și decizii dificile

Rezultatul unor alegeri deliberate și decizii dificile

foto:presidency.ro

Șefii de stat și de guvern ai statelor membre NATO au marcat, la Washington, D.C., marți (9 iulie 2024), alături de Secretarul general Jens Stoltenberg și de președintele american Joe Biden, cea de-a 75-a aniversare de la semnarea Tratatului Atlanticului de Nord.

În sala Auditoriul Mellon, aceeași unde în 1949 a fost semnat actul de înființare a NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat că Alianța este „nu numai cea mai de succes și mai puternică, ci și cea mai longevivă Alianță din istorie”, adăugând că succesul acesteia este „rezultatul unor alegeri deliberate și decizii dificile”, care au început odată cu crearea NATO până la negocierile privind controlul armelor și de la extinderea NATO la sfârșitul Războiului Rece până la sprijinul NATO pentru Ucraina de astăzi.

Avertizând că „nu există opțiuni gratuite cu o Rusia agresivă ca vecin, nu există opțiuni fără riscuri într-un război”, Stoltenberg a spus că cel mai mare cost și cel mai mare risc vor fi dacă Rusia câștigă în Ucraina, deoarece acest lucru l-ar încuraja pe președintele Putin, dar și pe alți lideri autoritari din Iran, Coreea de Nord și China.

„Timpul pentru libertate și democrație este acum; locul este Ucraina”, a spus el.

Dl Stoltenberg a încheiat spunând că, în viitor, Alianța va continua să se confrunte cu întrebări dificile, dar că „în NATO suntem mai puternici și mai în siguranță împreună”.

La sfârșitul evenimentului, președintele Biden i-a înmânat Secretarului general Jens Stoltenberg, aflat la final de mandat, Medalia Prezidențială a Libertății, cea mai înaltă onoare civilă a Statelor Unite, în semn de recunoaștere a deceniului său de serviciu la conducerea Alianței.

La începutul zilei, secretarul general s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cu care a discutat despre deciziile care vor fi luate la Summit pentru a „întări Alianța noastră pentru viitor”, inclusiv cu privire la descurajare și apărare, sprijin pentru Ucraina și consolidarea parteneriatului NATO în Indo-Pacific. Secretarul general a participat, de asemenea, la primul Forum al industriei de apărare a summit-ului NATO, găzduit de Camera de Comerț a SUA. El a vorbit cu reprezentanții industriei și cu miniștrii aliați ai apărării despre noua industrie de apărare a NATO, angajamentul de a construi o mai mare cooperare industrială transatlantică de apărare și au salutat semnarea, de către NSPA (agenția de achiziții NATO), a unui nou contract multinațional pentru rachete Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari.

Inițiative multinaționale inovatoare. România este semnatară

În contextul Forumului industriei de apărare a summit-ului NATO, miniștrii apărării din 24 de state aliați NATO (Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii), cu scopul îmbunătățiri apărării aliate și a integrării tehnologice în domeniile aerian, spațial și cibernetic, au semnat o serie de inițiative multinaționale inovatoare.

Programul Alliance Persistent Surveillance from Space (APSS) marchează cea mai mare investiție multinațională în capabilități spațiale din istoria NATO. APSS este setat să sporească capacitatea Alianței de a monitoriza activitățile de pe sol și pe mare cu o acuratețe și o promptitudine fără precedent. Odată cu semnarea Memorandumului de Înțelegere, APSS trece la faza de implementare în care, în următorii cinci ani, 17 Aliați contribuie cu echivalentul a peste 1 miliard dolaari pentru a valorifica activele spațiale comerciale și naționale și pentru a extinde capacitățile avansate de exploatare.

Odată cu semnarea Scrisorii de intenție pentru software-ul Allied pentru servicii Cloud și Edge (ACE) de către 22 de Aliați, o nouă activitate de achiziție multinațională va revoluționa operațiunile Aliate, oferind elemente cheie ale Digital Backbone la nivel de Alianță. Prin integrarea soluțiilor software aliate cu tăiere edge cloud și edge computing, ACE va îmbunătăți eficiența operațională prin asigurarea comunicațiilor unificate și permițând partajarea fără probleme a datelor în domeniile de operare terestre, aeriene, maritime, spațiale și ciberspațiale.

De asemenea, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia au semnat o Declarație de Cooperare privind spațiul aerian transfrontalier, care va da posibilitatea autorităților civile și militare din cele cinci state aliate să stabilească și să utilizeze mai mult spațiu aerian pentru antrenamente și exerciții NATO și alte activități aeriene din regiunea nordică.

  Capacitatea NATO de a se antrena la scară în domeniul aerian reprezintă un element critic al poziției de descurajare și apărare colectivă a Alianței.  Utilizarea unui spațiu aerian național mai mare de către NATO presupune coordonarea și cooperarea între autoritățile civile și militare pentru a furniza soluții de spațiu aerian într-un mod sigur și flexibil.

Impactul schimbărilor climatice asupra domeniilor de operare ale NATO și asupra potențialilor adversari

Tot marți, 9 iulie 2024, NATO a lansat evaluarea anuală a Secretarului General asupra schimbărilor climatice și a impactului asupra securității, care menționează că accelerarea schimbărilor climatice are „un impact profund asupra securității Aliaților” și subliniază necesitatea ca NATO să rămână adecvată scopului într-un mediu în schimbare rapidă.

Această evaluare face parte din Planul de acțiune privind schimbările climatice și securitatea pe care liderii NATO l-au adoptat la Summit-ul de la Bruxelles din 2021.

Pe baza edițiilor anterioare, este examinat impactul schimbărilor climatice asupra fiecărui domeniu de operare al NATO – maritim, terestru, aerian, spațiu și cibernetic – precum și asupra misiunilor și operațiunilor NATO, inclusiv reziliența și pregătirea civilă.

Evaluarea impactului asupra schimbărilor climatice și securității prezintă studii de caz în trei zone geografice: prezența NATO în Kosovo, zona de tir și antrenament Rovajärvi din Finlanda și sistemul comun canadian și american de avertizare timpurie pentru apărarea aeriană nord-americană (NORAD).

De asemenea, evaluează performanța submarinelor, elicopterelor navale și avioanelor militare de transport într-un climat în schimbare.

Pentru prima dată, este analizat și impactul schimbărilor climatice asupra potențialilor adversari și competitorilor strategici ai NATO și este abordat impactul asupra climei pe care îl are războiul din Ucraina.

Egalitatea de gen – echipament adecvat pentru femeile care luptă în armata Ucrainei

Anterior acestor momente, Departamentul de Stat a găzduit o masă rotundă dedicată agendei Femeile, Pacea și Securitatea”, în cadrul căreia Irene Fellin, Reprezentantul Special al Secretarului General pentru Femei, Pace și Securitate, a creionat câteva elemente privind actualizarea agendei NATO WPS, care urmează să fie aprobată în cursul zilei de astăzi, de șefii de stat și de guvern participanți la Summitul de la Washington.

”Este o parte importantă a implementării Conceptului strategic 2022 al NATO. În contextul descurajării și al apărării, de exemplu, NATO se angajează pentru prima dată să avanseze lucrările privind provocările și amenințările precum dezinformarea de gen și violența bazată pe gen facilitată de tehnologie. Aceasta poate include hărțuirea cibernetică, discursul instigator la ură sau și abuzul bazat pe imagini. Acestea au nu numai consecințe asupra sănătății și siguranței, ci și consecințe politice, deoarece reduc la tăcere femeile în spațiile online, diminuându-le în cele din urmă implicarea în viața publică și în procesele democratice. Când ne uităm la oportunitățile și provocările tehnologiilor, de la războiul legat de drone, ciber-atacuri și IA generativă, ne vom asigura că analizăm modul în care acest lucru afectează diversele segmente ale populației. Și ne concentrăm pe eforturile noastre de a atenua orice exacerbare a inegalității de gen în activitatea pe care o desfășurăm.

În timp ce agenda Femeile, Pacea și Securitatea este relevantă pentru descurajare și apărare, este, de asemenea, un instrument esențial de parteneriat. De fapt, pentru a avea succes în integrarea WPS în tot ceea ce facem, colaborarea și angajamentul cu diverși actori ca parte a eforturilor de cooperare de securitate ale NATO sunt esențiale. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri, dintre care unii sunt alături de noi astăzi. Parteneriatele NATO reprezintă un mecanism privilegiat prin care putem învăța unii de la alții, și acest lucru este deosebit de relevant atunci când vine vorba de apărarea Ucrainei împotriva războiului de agresiune al Rusiei.

În acest context, (…) un număr fără precedent de femei se alătură forțelor armate ale Ucrainei pentru a-și apăra propria țară, contestând normele și stereotipurile societale. Și de fapt, femeile de serviciu s-au trezit luptând pe diferite fronturi – unele mai evidente decât altele. Și una dintre ele este lipsa echipamentului adecvat, și anume armuri și uniforme potrivite.

Așadar, aș dori să mă alătur anunțului tocmai făcut de secretarul Blinken că, prin pachetul cuprinzător de asistență al NATO pentru Ucraina, vom finanța această producție inițială de armuri, uniforme de iarnă și cizme de luptă pentru femeile din forțele armate ale Ucrainei.

(…) Parteneriatul nu este doar între națiuni, este și cu organizațiile societății civile. Vreau să vă asigur puterea și angajamentul față de femeile actori ale societății civile, inclusiv în cadrul grupului consultativ al societății civile NATO, este și va rămâne o prioritate, deoarece ne ajută să rămânem conectați la bazele agendei WPS.

… drumul de urmat necesită un angajament neclintit și eforturi colective la toate nivelurile. Ne cere ca noi, de la liderii politici și militari până la personalul civil și militar, să continuăm să susținem egalitatea de gen în fiecare sferă. Ca parte a acestei noi politici, susțin cu tărie o conducere mai sensibilă la gen și mai responsabilă. Aceasta înseamnă că liderii – bărbați și femei deopotrivă – sunt chemați să conducă prin exemplu și să se angajeze să promoveze pe deplin agenda Femei, Pace și Securitate la NATO și nu numai.

Prin urmare, vă invit astăzi să faceți parte din schimbarea culturală necesară.

Împreună, putem crea un viitor în care fiecare individ, indiferent de sexul său, poate contribui și beneficia de pace și securitate”, a spus Irene Fellin.