Site icon TIMP ROMÂNESC

Roma sărbătoreşte poeţii Europei. România va fi reprezentată de Daniela Crăsnaru

Roma va găzdui, mâine, un eveniment unic dedicat poeziei europene contemporane: lecturi de poezie în limba originală în cadrul pitoresc al Academiei Maghiare din Roma și ocazia de a întâlni autorii la Casa delle Letterature.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, filiala din Roma a rețelei Institutelor Culturale din Uniunea Europeană (EUNIC) organizează, în colaborare cu Casa delle Letterature de pe lângă Departamentul de cultură, creativitatea și promovare artistică a  oraşului Roma, Federația Unită a Scriitorilor Italieni și Departamentul de Traduceri al Comisiei Europene, un eveniment ambițios pentru a aduce un omagiu poeticii și limbilor europene.

Evenimentul  este structurat  în două părţi: după-amiaza, Casa delle Letterature va găzdui o masă rotundă în care poeții italieni Daniela Attanasio şi Paolo Febbraro se vor întâlni cu poeții europeni participanţi. Seara, la Academia Maghiară din Roma (Accademia d’Ungheria in Roma), cei  treisprezece poeți provenind din diferite țări europene, vor citi o selecție din lucrările lor în limba originală (traducerile în limba italiană vor fi proiectate pe ecran).

România va fi reprezentată de Daniela Crăsnaru, care are o impresionantă producţie literară cuprinsă de versuri, nuvele şi cărţi pentru copii. Este unul dintre poeţii români cu cele mai multe traduceri în limba engleză şi laureată a unor premii importante, printre care Premiul Academiei Române pentru întreaga activitate (1991) şi Premiul pentru literatură al Fundaţiei Rockefeller (1994).

Evenimentul, care se desfăşoară sub patronajul Comisiei Naționale Italiene pentru UNESCO, a fost gândit și organizat de către membrii reţelei EUNIC: Forumul Cultural Austriac, Institutul Bulgar de Cultură, Centrul Ceh, Ambasada Republicii Croația, Goethe-Institut, Institutul Polonez din Roma, Ambasada Portugaliei din Roma, Institutul Slovac din Roma, Accademia di Romania in Roma, Ambasada Republicii Slovenia, Institutul Cervantes și Institutul Balassi – Academia Maghiară din Roma.

Instituită de către UNESCO în 1999 și sărbătorită începând cu anul 2000, Ziua Mondială a Poeziei aduce un omagiu și recunoaște rolul privilegiat al expresiei poetice în promovarea dialogului și a înțelegerii interculturale, a diversităţii lingvistice și culturale, a comunicării și păcii. După cum a declarat Irina Bokova, Director General al UNESCO, „poezia este una dintre cele mai pure expresii ale libertății lingvistice. Aceasta este un element fundamental al identității popoarelor și întruchipează energia creatoare a culturii în puterea sa de a se reînnoi în mod constant.”

Exit mobile version