Un muncitor român care lucra la o fermă din Sicilia va avea nevoie de cel puțin 45 de zile de îngrijiri medicale, după ce a fost bătut cu sălbăticie și torturat de patron, precizează repubblica.it.
În 15 februarie, un alt român a reclamat la secția de poliție din Vittoria tratamentul la care au fost supuși de angajator, care i-a bătut și torturt. La fața locului, carabinierii au descoperit în clădirea dărăpănată în care erau cazați muncitorii încă un tânăr român, îngrozit, care se ascunsese sub pături și gemea de durere. Imediat, a fost trimis la spital, împreună cu ceilalți doi răniți mai ușor.
Angajatorul, pe numele său Rosario Dezio, a recunoscut în fața forțelor de ordine că i-a bătut pe muncitori, pentru că îi văzuse furând o butelie. Două rude ale agresorului și un alt angajat al companiei au fost, de asemenea, reclamați că l-au ajutat pe Dezio. Acum Rosario Dezio ( consilier municipal PD) este acuzat de sechestrare de persoană, vătămare corporală gravă și uz ilegal de armă.
Poliția a stabilit, în urma anchetei, că doi muncitori români au luat, în timpul nopții, o butelie în baracă, dar au fost surprinși de patron. Unul din români a reușit să se ascundă, dar cel de-al doilea a fost bătut cu sălbăticie cu patul puștii, pumnii și o bâtă. Dezio i-a amenințat cu o pușcă și a tras câteva gloanțe în aer pentru a-i speria.
Românul agresat a reuși să fugă, dar Rosario Dezio l-a găsit după câteva ore, l-a legat și l-a agățat de o grindă într-un garaj pe care l-a încuiat apoi.
Românul a suferit mai multe fracturi și alte leziuni care necesită cel puțin 45 de zile, dacă nu apar complicații. La spital au mai ajuns doi români care au fost bătuți de Dezio în aceeași zi.
În acest context, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni (MpRP) îşi exprimă regretul într-un comunicat de presă faţă de incidentele din Ragusa în care sunt implicaţi conaţionali din teritoriu şi subliniază că împreună cu MAE lucrează la un centru dedicat românilor din Sicilia.
„Apărarea drepturilor, libertăţilor şi demnităţii românilor de pretutindeni este o prioritate pe agenda mea şi a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. În acest sens, instituţia pe care o reprezint împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul oficiului consular român din Catania, a iniţiat demersurile necesare sprijinirii conaţionalilor noştri. Totodată, împreună cu echipa de la Ministerul Afacerilor Externe lucrăm intens la proiectul de deschidere a unui centru special dedicat situaţiilor dificile în care se pot găsi cetăţenii români aflaţi în regiunea Sicilia”, a precizat Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero în comunicat, În acelaşi comunicat se mai arată că MpRP lucrează alături de Ministerul Afacerilor Externe la deschiderea unui centru pentru românii aflaţi în Sicilia. „Ministerul pentru Românii de Pretutindeni este în plin proces de identificare a soluţiilor juridice, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin care să se poată realiza deschiderea unui Centru interdisciplinar de asistenţă pentru persoanele vulnerabile la trafic şi exploatare prin muncă din sudul Italiei” se precizează în comunicat.
Ministerul a mai anunţat că printre obiectivele principale ale centrului se vor regăsi asistenţa juridică, informarea publicului şi consilierea. „La începutul săptămânii viitoare, din dispoziţia Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, vor fi convocate în cadrul Comitetului Interministerial, toate instituţiile care au competenţă în domeniu, în vederea accelerării procedurilor de operaţionalizare ale centrului. Obiectivul principal al acestuia va fi deservirea intereselor cetăţenilor români prin servicii de asistenţă juridică, informare şi consiliere pentru persoanele aflate în situaţii vulnerabile şi nu numai” conchide ministerul.
În urmă cu trei săptămâni, un al politician italian, candidat al partidului populist Mișcarea 5 Stele (M5S) la Latina, lângă Roma, a ajuns în centrul atenției după ce s-a lăudat pe o rețea de socializare că a bătut un român. „E a treia oară când am lovit un român” a spus atunci Emanuele Dessi.
Ca reacție imediată, FADERE, Federația Asociațiilor De Români din Europa, a trimis o scrisoare Mișcării Cinci Stele din Italia în care a cerut retragerea sprijinului politic pentru Emmanuel Dessi, candidat pentru Senatul Italiei.”Reamintim că peste un milion de români au ales să locuiască in Italia, iar o bună parte dintre ei au dublă cetățenie şi prin aceasta au drept de vot și pentru alegerile generale din Italia. Astfel de declarații antiromânești apar periodic in preajma alegerilor în țările europene. Acest lucru se întâmplă pentru că unii politicieni fac un calcul simplu. Ei cred că prin astfel de declarații, vor caștiga mai multe voturi de la cei care îi urăsc românii, decât atât cât pierd de la românii care i-ar putea vota. Este inadmisibil pentru un politician al unei țări europene, să facă astfel de declarații oribile și xenofobe, și nimeni sa nu i-a măsuri. Nu inteleg de ce autoritațile italiene şi europe nu s-au sesizat din oficiu. Individul nu doar se laudă cu fapte penale, dar şi incită la violență”, a declarat Daniel Țecu, presedinte FADERE.
De asemenea, anul trecut, presa italiană a semnalat mai multe cazuri prin care românii erau exploatați prin muncă în Italia. Reprezentanta unor federații sindicale din domeniul agricol și construcții, Emilia Spurcaciu, a prezentat atunci problemele cu care se confruntă românii plecați la muncă în Italia, atrăgând atenția asupra faptului că foarte mulți dintre aceștia nu-și declară prezența pe teritoriul statului italian, nu au viză de reședință, ceea ce îngreunează monitorizarea fenomenului.
În plus, aceasta a vorbit despre situația în care se află și copiii acestor români, care nu sunt înscriși în sistemul educațional.
Mai mult, reprezentanta sindicatelor a vorbit despre faptul că, nefigurând în evidențele oficiale, românii sunt izolați, foarte mulți dintre aceștia ”trăiesc și muncesc în același loc”, adică ”pe câmp” și nu beneficiază de servicii medicale sau de altă formă de asistență, timpul lor de lucru fiind dublu prin raportare la reglementările italiene în domeniul muncii.
Caracterizându-i ca ”invizibili”, reprezentanta sindicatelor a spus că această categorie de români din afara granițelor nu doar că nu-și cer drepturile, dar nici nu le cunosc și nu le conștientizează. Deși este greu de întocmit o statistică exactă a numărului de români care se confruntă cu acest fenomen în Italia, tocmai din cauza statutului lor de ”invizibili”, potrivit Emiliei Spurcaciu majoritatea provin din zona Moldovei și din Transilvania. În plus, divizarea comunităților de români din afara țării este unul din factorii care îngreunează rezolvarea problemelor.