Site icon TIMP ROMÂNESC

Români celebri care au cucerit Parisul

De Ziua Franţei avem şi noi cu ce să ne mândrim la Paris. Mai mulţi români au cucerit oraşul luminilor, de-a lungul timpului, prin talent, seriozitate şi har, ne amintește Antena 3. Unul dintre ei e Constantin Brâncuşi, considerat unul dintre cei mari sculptori ai omenirii. De asemenea, scriitorul Eugen Ionescu, descris drept geniul teatrului absurdului a cunoscut celebritatea tot în Franţa. Iar piesele lui se joacă de peste 50 de ani într-un teatru parizian, scrie www.promptmedia.ro

Sunt însă şi alţi români care au dus renumele ţării noastre, pe malurile Senei. Despre cei mai influenţi dintre ei aflaţi mai multe amănunte în materialul următor. În Parisul de alt’dat’  nenumăraţi români au cunoscut succesul. Iar Parisul de azi poartă urmele lor. Unul dintre cei mai de succes români aici a fost Constantin Brâncuşi. Iar operele lui sunt vizibile şi admirate în cele mai aşteptate dar şi neaşteptate locuri. De exemplu la metrou, în staţia Madeleine, pe linia 14. Aici tronează, înconjurată de un zid de sticlă, – „La priere” în traducere, sculptura Rugaciunea. Însă cele mai multe opere ale sale le întâlnim la „ATELIERELE” Brâncuşi. Brâncuşi a absolvit la Bucureşti Şcoala de Belle Arte, în 1902. Iar în 1904 ajunge la Paris, unde a creat o lume cu accente româneşti. „Sărutul”, „Pasărea Măiastră”, „Domnişoara Pogany” sau Ansamblul de la Târgu Jiu sunt doar câteva dintre operele de referinţă ale marelui sculptor. Brâncuşi s-a născut la Hobiţa, în judeţul Gorj, pe 19 februarie 1876 şi a murit pe 16 martie 1957, la Paris.

Francezii l-au primit cu braţele deschise şi pe marele Emil Cioran – filosof şi scriitor român stabilit în Franţa, unde a trăit până la moarte, fără să ceară cetăţenia franceză. Născut la Răşinari în 1911, Emil Cioran a plecat în 1937 în Franţa cu o bursă a Institutului Francez din Bucureşti. Atunci el a părăsit  pentru totdeauna România şi s-a stabilit la Paris.

Eugen Ionescu, celebru în afara României sub numele de Eugène Ionesco e descris de presa internaţională drept un scriitor de limbă franceză originar din România care a făcut istorie în oraşul luminilor. Teatrul La Huchette din Paris, este scena unde de 55 de ani se joacă fără întrerupere două piese ale marelui român intitulate – „Cântăreaţa cheală” şi „Lecţia” – un adevărat record înregistrat în Guinness Book.

Putini sunt cei care ştiu că simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat după o tehnologie inventată în România de inginerul Gheorghe Pănculescu. După ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zürich, inginerul Gheorghe Pănculescu a ajuns să lucreze în cadrul companiei Eiffel.

George Enescu, considerat cel mai important muzician român a fost compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor, celebru în lume. Îşi doarme, însă, somnul de veci tot la Paris. A trăit aici ultimii ani de viaţă, după ce comunismul a pus stăpânire pe România.

Exit mobile version