Membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării au avut astăzi o întrevedere, la Palatul Parlamentului, cu câțiva reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Valea Timocului, Serbia.
În cadrul întâlnirii au fost analizate subiecte ce vizează nerespectarea, de către Serbia, a protocolului bilateral privind protecţia minorităţilor naţionale, semnat la Bruxelles în martie 2012, şi situaţia românilor din Valea Timocului.
La discuţii au participat deputaţii Mircea Lubanovici, Mihai Deaconu, Mihai Aurelian, Eugen Tomac, Ovidiu Iane şi Sorin Teju, comunitatea românilor din Serbia fiind reprezentată de Predrag Balasevic – preşedintele Partidului Neamului Românesc, Zavisa Zurz – preşedintele Asociaţiei pentru Cultura românilor din Serbia, Duşan Pârvulovic – preşedintele Comitetului pentru drepturile omului şi părintele Boian Alexandrovici.
“Vizita dumneavoastră la Belgrad a avut un impact foarte bun pentru noi deoarece clasa politică de acolo a început să înţeleagă că România cere serios respectarea protocolului de la Bruxelles. Cei de acolo susţin că fiecare are dreptul să se declare ceea ce el consideră că este, dar aici este vorba despre limba română, iar statul sârb şi unele instituţii nu se pot juca cu acest lucru. Sper că astfel o să se înteleagă seriozitatea acestei probleme şi până nu se respectă protocolul semnat la Bruxelles, România trebuie să continue protocolul deja început de Comisia dumneavoastră şi de celelalte instituţii. România trebuie să ceară insistent respectarea acestui protocol în care se vorbeşte despre introducerea limbii române în şcoli, despre recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române, dar şi despre mass-media”, a subliniat Predrag Balasevic.
La rândul său, deputatul Eugen Tomac a atras atenţia că “Vizita noastră în Serbia face parte dintr-un amplu program prin care Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării încearcă să evalueze stadiul implementării de către partenerii noştri a acordurilor bilaterale privind protecţia minorităţilor. Am constatat că autorităţile sârbe tratează extrem de superficial angajamentele pe care şi le-a asumat în 2012 la Bruxelles în ceea ce priveşte protecţia minorităţii române. Am avut un dialog la Adunarea Naţională a Serbiei, cu Comisia de politică externă, Comisia pentru relaţia cu sârbii din regiune şi diaspora şi cu Grupul de prietenie al României din Parlamentul Serbiei, dar şi cu reprezentanţii din executiv în ceea ce priveşte situaţia românilor din Valea Timocului. Am observat că Serbia, nu doar că nu şi-a îndeplinit angajamentele, dar nici nu are de gând că o facă. Cred că acest protocol este un document extrem de important şi după această întrevedere de astăzi vom solicita Guvernului României să prezinte stadiul implementării acestui acord astfel încât să putem informa toţi partenerii din UE despre situaţia reală a comunităţii româneşti din Valea Timocului(…) Îi asigurăm pe românii din Valea Timocului că statul român tratează cu maximă seriozitate această problematică şi cerem parţii sârbe reciprocitate”. Acesta a mai adăugat că este inadmisibil ca la aproape 4 ani de la semnarea acestui protocol BOR să nu fie recunoscută în Valea Timocului, să nu existe învăţământ în limba română în regiune şi să nu existe unităţi de informare.
La rândul său, părintele Boian Alexandrovici a arătat că “voi, fraţii noştri, şi România aveţi grijă de noi. Noi vă rugăm să ne ajutaţi ca legătura între ţara mamă şi cei din afara graniţelor să fie cât mai strânsă, să veniţi cât mai des la noi şi să ne invitaţi cât mai des aici. Aşa cum s-a întâmplat la Begrad, să întrebaţi în continuare autorităţile sârbe concret ce s-a respectat până acum şi ce se respectă chiar şi din propriile legi”.
În cadrul discuţiilor deputaţii români i-au asigurat pe reprezentanţii comunităţii româneşti din Valea Timocului că există un interes comun pentru soarta românilor din afara graniţelor şi că la începutul anului 2016 vizitele parlamentarilor români în Serbia vor continua, astfel încât situaţia românilor din regiune să beneficieze de o atentă şi continuă supraveghere.