Site icon TIMP ROMÂNESC

România a cerut la CAE-DEV ca activitatea BEI în afara UE să susțină prioritar statele din Vecinătatea Estică

Joi, 4 mai 2023, la invitația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, la Bruxelles a avut loc reuniunea miniștrilor și secretarilor de stat responsabili pentru domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare din statele membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe, componenta Dezvoltare (CAE-DEV).

Discuțiile au vizat consecințele globale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe crizele multiple la nivel mondial – energetică, alimentară și financiară -, în cadrul unui schimb de opinii cu Rebeca Grynspan, secretar general al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD). S-a pus accentul pe necesitatea ca UE și ONU să ia măsuri concrete și eficiente în scopul combaterii acestor crize, care afectează populația cea mai vulnerabilă a globului. S-a agreat necesitatea susținerii și intensificării inițiativelor europene și internaționale de asigurare a fluxului de alimente pe piața mondială.

Daniela Gîtman, secretarul de stat pentru afaceri europene a evidențiat contribuția  României pentru asigurarea tranzitului produselor alimentare ucrainene către destinații terțe și a subliniat relevanța inițiativelor privind exportul de cereale și necesitatea continuării acestora. A menționat necesitatea continuării sprijinului comun al UE, prin intermediul coridoarelor de solidaritate, și a pledat pentru eforturi susținute în vederea continuării Inițiativei ONU privind exportul de cereale prin Marea Neagră (BSGI).

În contextul mai larg al reformei băncilor multilaterale de dezvoltare, secretarul de stat Daniela Gîtman a accentuat necesitatea unei abordări unitare și coerente la nivelul Uniunii Europene, a coordonării eficiente a tuturor statelor membre și importanța unei consultări și abordări unitare în teren, prin intermediul delegațiilor UE și al misiunilor diplomatice ale statelor membre.

Intervenția oficialului român privind activitatea BEI în exteriorul UE a vizat necesitatea implicării actorilor din toate statele membre UE, având în vedere capacitatea și structura diferită existentă la nivel național în fiecare dintre statele Uniunii. De asemenea, a pus accentul pe necesitatea ca activitatea BEI să vizeze cu prioritate susținerea statelor din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, având în vedere efectele pe care războiul de agresiune condus de Rusia îl are asupra vecinătății imediate a UE, dar și în contextul angajamentelor asumate de statele din regiune în relație cu UE și al perspectivelor europene ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

Miniștrii și secretarii de stat au abordat evoluțiile din teren, dintr-o perspectivă a acțiunii UE pe linia dezvoltării, în Ucraina, Afganistan și Sudan. Secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat angajamentul României pe termen lung pentru sprijinirea reconstrucției Ucrainei, într-o abordare integrată în raport cu întreaga regiune.

Exit mobile version