Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) va fi adoptat astăzi de Comisia Europeană și prezentat în aceeași zi de Mark Gray, purtător de cuvânt al CE.
„Rapoartele vor prezenta într-un mod foarte obiectiv ce s-a realizat și ce trebuie încă făcut, vor include o serie de recomandări concrete pentru viitor. Multe dintre punctele care sunt de așteptat vor fi acoperite, evident, cele patru condiționalități, dar și chestiuni precum statul de drept sau alte probleme mai ample„, a declarat luni Mark Gray.
România a făcut progrese în multe domenii, dar rămân îngrijorări cu privire la independența justiției, se arată în proiectul raportului MCV.
„Această evaluare arată că România a făcut progrese în multe domenii de la precedentul Raport MCV. Istoricul instituțiilor cheie judiciare și de integritate a rămas pozitiv. Necesarele și mult așteptatele schimbări legislative au rămas pe drumul cel bun, iar spiritul de cooperare dintre instituțiile judiciare și Ministerul Justiției ajută la abordarea problemelor manageriale„, se menționează în document.
În proiectul de raport se remarcă faptul că România a beneficiat de „o atmosferă politică mai calmă” începând din primăvara anului 2013, dar că rămân îngrijorări cu privire la independența justiției, fiind multe exemple de rezistență la măsuri de integritate și anticorupție, la nivel politic și administrativ.
„Grăbitul și netransparentul amendament la Codul Penal din decembrie 2013 a stârnit o îngrijorare larg răspândită ca o provocare fundamentală a regimului juridic în ceea ce privește combaterea corupției și promovarea integrității„, se arată în proiect, făcându-se totodată referire și la faptul că CCR a declarat neconstituționale schimbările ce s-au dorit a fi aduse Codului penal.
„Provocarea autorității Curții Constituționale din vara lui 2012 nu s-a mai repetat, iar Curtea și-a consolidat, mai degrabă, rolul de important arbitru. Curtea va continua să aibă un rol cheie în apărarea principiilor statului de drept, precum separația puterilor în stat, inclusiv în ceea ce privește orice viitoare discuție despre revizuirea Constituției„, mai specifică proiectul raportului.
Acesta face referiri și la dezbaterile privind modificarea Constituției, arătându-se că trebuie să se țină cont în acest caz de punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).