Site icon TIMP ROMÂNESC

România a preluat președinția Forumului de Cooperare în domeniul Securității din cadrul OSCE

Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, George Ciamba, a inaugurat, la 18 ianuarie 2017, Președinția română a Forumului de cooperare în domeniul securității (FSC), din cadrul Organizației pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE). Evenimentul a avut loc la Viena, la Palatul Hofburg – sediul OSCE.

Președinția română a FSC, responsabilitate exercitată prin rotație o dată la 19 ani, se derulează într-un context important pentru Organizație, legat de numeroase provocări de securitate (criza din şi jurul Ucrainei, fenomenul migrației, extremismul violent şi radicalizarea, terorismul, erodarea permanentă a instrumentelor de creștere a măsurilor de creștere a încrederii şi de control al armamentelor convenționale în Europa).

Ținând cont de aceste provocări de securitate, președinția română şi-a propus să dezbată în cele patru luni de mandat chestiuni legate de securitatea regională în Balcani şi în zona Mării Negre, aspecte ce urmăresc implementarea Rezoluției Consiliului de Securitate ONU 1325 privind femeile, pacea şi securitatea, dar şi aspecte mai ample legate de neproliferarea nucleară, securitatea cibernetică în dimensiunea militară, precum şi modul de funcționare a instrumentelor privind măsurile de creștere a încrederii şi securității, cum ar fi Documentul de la Viena 2011.

Președinția va fi exercitată de ambasadorul Cristian Istrate, reprezentant permanent al României pe lângă organizațiile internaționale de la Viena.

FSC este unul dintre cele două organisme de decizie ale OSCE (împreună cu Consiliul Permanent / PC). Înființat în 1992, Forumul se reunește săptămânal și oferă o platformă de evaluare şi dezbatere a problematicii de securitate și de cooperare multilaterală pentru creșterea stabilității şi a securității în arealul OSCE.

FSC este mandatat să se ocupe de o gamă largă de aspecte politico-militare, de la securitatea tradițională, la abordarea amenințărilor, cum ar fi traficul de arme, inclusiv arme de distrugere în masă. Principalele sarcini ale acestuia includ consultări periodice și de cooperare intensă pe probleme de securitate militară, negocierile privind măsurile de creștere a încrederii și securității (în cadrul grupurilor de lucru), reducerea în continuare a riscurilor de conflict și punerea în aplicare a măsurilor convenite.

Exit mobile version