O delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat în Macedonia de Nord la ceremonia de predare-primire a președinției inițiativei regionale a Procesului reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est – SEDM, pe care România o va deține pentru o perioadă de doi ani, anunță MApN.
În contextul aceluiași eveniment a avut loc și ceremonia de predare-primire a comenzii Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG), generalul de brigadă Evangelos Mitroutsikos (Grecia) predând comanda generalului de brigadă Bilbil Bitri (Albania), precum și sărbătorirea a 24 de ani de la înființarea SEEBRIG.
„Parteneriatele solide, împreună cu o cooperare regională sporită și dezvoltată, reprezintă cheia succesului în asigurarea unui climat echilibrat în regiunea noastră. Acest lucru, împreună cu manifestarea expresă a solidarității dintre membrii SEDM, proiectează stabilitate. Trăim într-o perioadă de competiție strategică și de revenire a politicii puterii, în timp ce ne confruntăm și cu amenințări complexe la adresa securității care trebuie abordate. Războiul de agresiune condus de Federația Rusă împotriva Ucrainei a amplificat tensiunile geopolitice atât în regiunea extinsă, cât și în afara ei. Continuăm să rămânem uniți și să întreprindem acțiuni proactive pentru a exprima solidaritatea cu Ucraina și pentru a întări propria noastră securitate”, a declarat secretarul de stat Simona Cojocaru, în calitate de președinte în exercițiu al SEDM.
Oficialul român s-a referit și la semnificația motto-ului președinției Române: Reziliență, Angajament, Stabilitate! Acesta evidențiază rolul esențial al statelor membre de a menține stabilitatea în regiune și de a identifica modalități noi de gestionare a amenințărilor la adresa securității regionale și internaționale.
Printre prioritățile președinției României se numără sporirea eficacității și relevanței inițiativei SEDM ca o importantă platformă regională de cooperare în domeniul apărării, sporirea interoperabilității și capacităților Brigăzii din Europa de Sud-Est – SEEBIRG, dezvoltarea dialogului la nivel politico-militar în cadrul SEDM, pentru generarea de idei practice, dar și gestionarea cu succes a proiectelor noi sau deja existente de pe agenda inițiativei.
Preluarea de către România a președinției SEDM, inițiativă care cuprinde 15 state membre şi Republica Moldova, în calitate de observator, constituie o bună oportunitate pentru creșterea profilului naţional la nivel regional prin materializarea obiectivelor propuse, precum şi pentru consolidarea rolului României de furnizor de securitate prin reușita revitalizării inițiativei SEDM, în mod deosebit în actualul context strategic marcat de războiul din Ucraina, stat membru al iniţiativei. Aceasta reprezintă a treia preluare a președinției SEDM de către România, precedent fiind în anii 2001-2003 și respectiv 2013-2015.
În marja activității, secretarul de stat Cojocaru, în calitate de președinte în exercițiu al SEDM, a purtat o discuție informală cu șefii delegațiilor națiunilor SEEBRIG (Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România, Turcia) și cu noul comandant al Brigăzii, generalul de brigadă Bilbil Bitri, pe marginea perspectivelor de dezvoltare și consolidare a SEEBRIG.
De asemenea, în marja aceluiași eveniment, secretarul de stat român a avut o întrevedere cu ministrul adjunct al apărării bulgar, Atanas Zapryanov, pe timpul căreia au fost abordate stadiul și perspectivele proiectelor comune aferente cooperării bilaterale și regionale în domeniul apărării. În context, secretarul de stat Cojocaru l-a asigurat pe omologul său de continuarea proiectelor președinției bulgare, în timp ce ministrul adjunct Zapryanov a asigurat, la rândul său, partea română de tot sprijinul în îndeplinirea obiectivului ambițios de valorificare a SEEBRIG la adevăratul său potențial.