Pentru a răspunde contextului economico-social prin care trece în această perioadă Republica Moldova, România va acorda, cu titlu gratuit, un ajutor umanitar, în valoare de 16,690 milioane de lei, cetățenilor Republicii Moldova.Este răspunsul Guvernului de la București la cererea Executivului de la Chișinău, formulată cu prilejul vizitei premierului Pavel Filip, în luna ianuarie, și reluată printr-o scrisoare oficială în luna februarie.
Sprijinul constă în produse alimentare de bază (făină, zahăr, mălai, orez, paste făinoase, conserve din carne, conserve pateu, conserve din legume) și păcură,, care vor ajunge de la Rezervele Statului și vor fi duse la Chișinău cu mijloace auto de transport tot de la Rezervele Statului.
În ceea ce privește păcura, Guvernul a alocat 3,130 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Ministerului de Interne (MAI), și va fi transportată pe calea ferată.
Surse oficiale au declarat pentru Agerpres că Guvernul ar putea acorda în perioada următoare, din fondurile Ministerului Dezvoltării, și un grant nerambursabil de un milion de euro pentru proiecte de utilitate publică în Republica Moldova.
Pentru transparența distribuirii produselor care vor ajunge la Chișinău, Gheorghe Brega, viceprim-ministru în Cabinetul Filip, a convocat o ședință a grupului de lucru ajutorul umanitar nerambursabil acordat de Guvernul României.
S-a discutat mecanismul de recepționare și repartizare a ajutorului umanitar, veridicitatea listelor nominale, precum și asigurarea transparenței procesului de distribuire a coletelor cu produse alimentare către beneficiari. În acest context, viceprim-ministrul a propus publicarea listelor nominale ale beneficiarilor pe site-ul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, după consultarea legislației privind protecția datelor personale.
Distribuirea ajutoarelor care vor ajunge din România va fi monitorizată la nivel național cu implicarea societății civile, în particular de rețeaua de organizații ne-guvernamentale active în domeniul social.
Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră a fost sesizată pentru asigurarea perfectării procedurilor vamale și de control de frontieră fără impedimente a transportului cu ajutor umanitar, asigurînd debirocratizarea maximă a acestui proces.