România este cel mai mare exportator de animale vii din UE, însă, din păcate, ciobanii români îşi vând oile la export la un preţ de aproape 6 ori mai mic faţă de preţul la care ajunge să fie valorificată oaia românească în ţara de destinaţie, potrivit reprezentanţilor organizaţiei Animals International, care militează pentru înlocuirea exportului de animale vii cu exportul de carne refrigerată sau congelată, scrie ZF.Exportul de animale vii a fost o afacere de peste 370 mil. euro în 2016, din care exportul de ovine şi bovine acoperă 88% potrivit calculelor sursei citate, bazate pe datele Eurostat.
România exportă anual în jur de 1,5 milioane de capete de bovine şi ovine, principalele ţări de destinaţie pentru animalele crescute în România fiind Iordania, Libia şi Israel, potrivit Animals International. „Românii îşi vând animalele mai pe nimic. Fermierii sunt disperaţi. Au căzut într-o capcană din care nu mai pot ieşi fară ajutorul Ministerului Agriculturii. Vând oile în viu cu 6 lei kilogramul. Carnea de oaie s-a vândul în acest an la sărbătoarea musulmană «Festivalul Sacrificiului» la 6 euro (35 lei – n. red.) pe kilogram în viu, iar de la noi pleacă la 6 lei“, a declarat Gabriel Păun, director UE al organizaţiei Animals International.