În 2023, 21,4% din populația UE (aproximativ 94,6 milioane de persoane) era expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială, arată cele mai recente date publicate de Eurostat.
La nivel regional, cele mai mari cote regionale de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială au fost înregistrate în regiunile ultraperiferice franceze, în sudul Italiei și în regiunile rurale din România.
În 2023, oamenii care locuiesc în regiunile din proximitatea capitalelor statelor membre UE erau, în general, mai puțin expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială comprativ cu populația care trăiește în restul țării.
Această disparitate a fost cel mai pronunțată în România, unde rata națională a fost de 32,0%, față de doar 12,3% în regiunea București-Ilfov. În mod similar, în Polonia, rata națională a fost de 16,3%, în timp ce în regiunea din proximitatea Varșoviei a fost de doar 8,9%. În Croația, rata națională a fost de 20,7%, în timp ce în zona Zagreb a fost de 11,9%.
În schimb, tendința opusă a fost observată în Belgia și Austria, unde ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială în regiunile din jurul capitalelor Bruxelles (37,6%) și Viena (29,5%) a fost semnificativ mai mare decât mediile naționale de 18,6% și, respective, 17,7%.