La 27 iunie 2017, Jandarmeria Română a preluat comanda EUROGENDFOR, pe care o va deține în următorii doi ani (iunie 2017-iunie 2019). Aeastă funcție este importantă și aduce vizibilitate României în contextul implicării tot mai active a EUROGENDFOR (EGF) în misiuni sub egida UE și ONU, precum și al contribuției acesteia la implementarea în domeniul securității și apărării a obiectivelor Strategiei Globale a UE.
Astfel, România, prin Jandarmeria Română va deţine timp de doi ani poziţia de comandă în cadrul EUROGENDFOR (EGF), iar atribuţiile comandantului vor fi îndeplinite de un ofiţer jandarm român, colonel Lucian Gavrilă, din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Ofiţerul a fost desemnat să ocupe această funcţie în urma promovării unui concurs, iar mandatul lui are o perioadă de doi ani, interval în care va asigura buna funcţionare a EUROGENDFOR şi atingerea obiectivelor stabilite prin decizii ale ţărilor membre.
Lucian Gavrilă are 50 ani, este căsătorit şi are un copil. În intervalul 2011-2013 acesta a deţinut funcţia de adjunct al Şefului Statului Major al EUROGENDFOR, funcţie ocupată de asemenea prin concurs, iar în anul 2015 a fost comandant al Contingentului de Jandarmi Români din Afganistan (misiune NATO) şi consilier al şefului Statului Major al Ministerului de Interne din Afganistan.
Ofiţerul este absolvent al Academiei de Poliţie Al. I. Cuza, are specializări în drept în cadrul Universităţii Bucureşti, precum şi în domeniul consilierii politice, în cadrul Academiei Folke Bernadette Suedia.
Totodată a urmat şi cursurile Şcolii Militare din Paris, în specialitatea comandă şi stat major.
Din anul 2016, ocupă funcţia de Şef al Serviciului Operaţii din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, după ce anterior a deţinut şi funcţia de şef al Serviciului Analiză şi Programe Strategice.
La 18 octombrie 2007, la Velsen (Olanda), a fost adoptat Tratatul între Spania, Franța, Italia, Olanda şi Portugalia, stabilind Forţa de Jandarmerie Europeană (EUROGENDFOR).
EUROGENDFOR (EGF) este o structura operativă a Uniunii Europene, formată din unităţi de poliţie cu statut militar şi atribuţii în domeniul poliţienesc, puse la dispoziţie de către statele fondatoare în mod voluntar, pentru a întări capacităţile gestionării crizelor internaţionale.
În cadrul EUROGENDFOR funcţionează Comandamentul Permanent (PHQ), structură multinational dispusă la Vicenza, Italia, al cărui rol este de a asigura planificarea operaţională la nivelul FJE şi de a contribui la stabilirea şi aplicarea strategiei agreate de ţările membre.
În cadrul PHQ există 39 de funcţii cheie (commandant, adjunct, şeful statului major şi adjuncţii acestuia), precum şi 32 funcţii non-cheie, ocupate de reprezentanţii ţărilor membre EGF.
În anul 2015, România, prin intermediul Jandarmeriei Române, a deţinut Preşedinţia EUROGENDFOR.
În prezent, EUROGENDFOR are şapte state membre: Franţa, Italia, Spania, Olanda, Portugalia, România şi Polonia, un stat partener, Lituania şi un membru observator, Turcia.