Site icon TIMP ROMÂNESC

România – Franța, ”parteneriat strategic aprofundat”, ”excepţional”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Franţei Francois Hollande, că în cadrul discuţiilor au fost atinse şi ”dosare sensibile”, invocând o abordare ”foarte constructivă” privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Cei doi președinți au discutat şi despre pregătirea summit-ului UE – 27 de la Bratislava, Iohannis precizând că Bucureştiul va participa substanţial si activ la dezbatere pentru găsirea de soluţii care să ducă la recâştigarea încrederii cetăţenilor în UE, iar România şi Franţa au abordări comune. Preşedintele Iohannis a declarat că rezultatul summit-ului trebuie să fie o acţiune solidară, comună, a celor 27 de state care să determine o Uniune coezivă, flexibilă şi mai aproape de cetăţeni.

Şeful statului român a mai spus că vizita de Stat a preşedintelui Franţei este o ”puternică reconfirmare” a relaţiei şi că, la finalul discuţiilor, se poate vorbi despre ”un parteneriat strategic aprofundat”, ”excepţional”, cu rezultate tangibile, prin proiecte precum Laserul de la Măgurele.

Președintele francez Francois Hollande a vorbit, la rândul său, despre o posibilă schimbare radicală a poziției Franței față de aderarea României la Schengen. Hollande a spus că trebuie purtate discuții la Bruxelles pentru a vedea ”cum pot aduce aeroporturile românești o contribuție la Schengen”.

Președintele francez a citat în acest sens implementarea de către România, în premieră europeană, a registrului cu numele pasagerilor (PNR), un proiect european esențial în lupta anti-teroristă. Invocarea unor discuții la Bruxelles privind aderarea la Schengen vine pe fondul sprijinului constant pe care Comisia Europeană l-a dat aderării României la spațiul comun, în ciuda opoziției politice a Franței, Germaniei și Olandei.

”Eu și Klaus Iohannis avem aceeași prioritate: protejarea europenilor”, a precizat spus Hollande. ”Securitatea și apărarea europenilor trec prin protejarea frontierelor”. România, după cum se știe, își dorește din 2011 aderarea la Spațiul Schengen. Ultimul scenariu prevedea aderarea inițială a spațiului aerian, urmat de spațiul terestru.

Exit mobile version