Romania va organiza Olimpiada Internationala de Matematica in anul 2018, anunta Ministerul Educatiei. Este a şasea ediție pe care România o găzduiește, după ediţiile din 1959 (Braşov), 1960 (Sinaia), 1969, 1978 şi 1999 (toate trei, la Bucureşti). România are o lungă tradiţie în organizarea Olimpiadei Internaţionale de Matematică, ţara noastră găzduind, în 1959, prima ediţie. De asemenea, România se numără printre fondatorii competiţiei, alături de Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, fosta Republica Democrată Germană, Ungaria şi fosta URSS. România şi Bulgaria deţin şi recordul de prezenţe (54), participând practic la toate ediţiile olimpiadei. Palmaresul participării ţării noastre la această olimpiadă este remarcabil: 269 de medalii (73 de medalii de aur, 124 de medalii de argint, 96 de medalii de bronz şi 3 menţiuni).
Anul acesta, în Columbia, elevii români au cucerit şase medalii (trei medalii de argint şi trei de bronz), la Olimpiada de Matematica.
Ungaria: Presa maghiară consideră că Tőkés i-a speriat pe politicienii români
Politicieni de dreapta şi de stânga din România, precum şi analişti politici l-au criticat deopotrivă pe deputatul europarlamentar László Tőkés, preşedintele CNMT, pentru propunerea sa avansată la Universitatea de vară de la Bálványos ca Ungaria să-şi asume un rol de protector ai transilvănenilor, la fel cum o face Austria cu Tirolul de Sud, scrie Magyar Nemze, citat de Rador.
Publicistul Stelian Tănase este citat cu o comparație la adresa lui László Tőkés: „un dinosaur singuratic, care vorbeşte din peşteră şi nu înţelege ce se petrece în Europa”. Analistul a apreciat ideea europarlamentarului drept una extrem de periculoasă care, în opinia sa, ar duce România în situaţia Iugoslaviei din anii 1990.
În opinia istoricului Manuel Stănescu, afirmaţia europarlamentarului este gravă şi pentru că nu revendică doar autonomie, ci ar dori să lege într-un fel Transilvania de Ungaria. Istoricul a precizat că în istorie au existat într-adevăr „protectorate”, cum a fost cea ceho-moravă, sau cea poloneză, dar în UE nu a existat precedent pentru aşa ceva. Europarlamentarul Cristian Preda a opinat că „punerea unei regiuni sub protectoratul unui guvern străin este o inepţie politică”, dar consideră că Tőkés s-a folosit de propunere doar în contextul disputei sale cu UDMR.
Analistul politic Sever Voinescu apreciază că solicitarea unui statut de protectorat este o „obrăznicie” din partea unui politician care excelează în declaraţii dure dar lipsite de efect.
Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu a luat poziţie faţă de declaraţiile lui Tőkés. Fostul premier a spus doar atât că a auzit deja propunerea dar aceasta nu se potriveşte cadrului constituţional al ţării, care determină România ca stat naţional unitar.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a considerat ideea drept „primitivă”, precizând: „el trăieşte într-o altă epocă, în cea a protectoratelor, nu înţelege lumea de azi şi construcţia europeană, valorile în care credem cu toţii. Culmea ironiei este că László Tőkés a fost nu doar dputat în Parlamentul European, dar şi vicepreşedinte al acestuia” – a declarat radioului public din Franţa Cătălin Ivan.