Site icon TIMP ROMÂNESC

România interesată de noi proiecte militare în cadrul Parteneriatului Strategic

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut ieri întrevederi, la Washington, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională şi Frank Rose, asistent al secretarului de stat pentru verificare şi conformitate în cadrul Departamentului de Stat. De asemenea, a avut o întâlnire cu Jackie Walorski, membru în Comitetul pentru servicii armate (Armed Services Committee) din Camera Reprezentanţilor şi al Grupului de Prietenie cu România din Congresul SUA.

În acest context, a subliniat importanţa unei prezenţe americane sporite în regiune şi în România şi a transmis aprecierea faţă de mesajele politice ale părţii americane privind angajamentul ferm în direcţia asigurării securităţii României în contextul nivelului crescut al ameninţărilor militare din regiune, angajament ilustrat printre altele prin exerciţiile militare comune cu participarea navelor militare americane USS Truxtun şi, curând, USS Donald Cook, respectiv prin exerciţiile militare aeriene comune din perioada imediat următoare.

Frank Rose a reconfirmat angajamentul ferm al SUA pentru operaţionalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015, conform calendarul stabilit, şi a salutat cooperarea excelentă cu partea română în aplicarea Acordului dintre România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România din 2011.

Întrevederea cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, a prilejuit un schimb de vederi şi cu privire la perspectivele regimului de control al armamentelor convenţionale în Europa şi ale instrumentelor pentru creşterea încrederii şi securităţii în spaţiul OSCE, inclusiv din punctul de vedere al implicaţiilor situaţiei din Ucraina, în special din Peninsula Crimeea.

Bogdan Aurescu şi Rose Gottemoeller au condamnat recentele provocări la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei, înregistrate în regiunile din estul ţării. Secretarul de stat român a exprimat dezaprobarea faţă de votul din 7 aprilie 2014 al deputaţilor Consiliului Regiunii Doneţk pentru constituirea aşa zisei „Republici Populare Doneţk”, precum şi cu privire la decizia desfăşurării unui „referendum” de intrare în componenţa Federaţiei Ruse cel mai târziu la 11 mai 2014.

Cei doi oficiali au arătat că aceste provocări trebuie să înceteze pentru a permite Ucrainei să se concentreze asupra reformelor şi pregătirii alegerilor din mai, partea americană informând totodată asupra pregătirii adoptării de noi sancţiuni în dosarul ucrainean.

Bogdan Aurescu a subliniat totodată necesitatea sprijinirii parcursului european al Republicii Moldova, apreciind eforturile părţii americane din ultima perioadă. A exprimat preocuparea pentru perspectivele amânării rundei de negocieri în format „5+2” din 10-11 aprilie, arătând ca situaţia din Transnistria nu trebuie sa devină o piedică pentru parcursul european al Chişinăului.

Bogdan Aurescu a mai participat, de asemenea, la ceremonia de deschidere şi la sesiunea plenară a celei de-a 76-a conferinţe bienale a Asociaţiei de Drept Internaţional cu tema „Eficacitatea Dreptului Internaţional” şi a celei de-a 108-a Reuniuni Anuale a Societăţii Americane de Drept Internaţional.

Exit mobile version