Site icon TIMP ROMÂNESC

România, între singurele patru țări din UE care au baze legale avansate de protecție pentru informatori

România se numără printre puținele din UE (Luxemburg, Slovenia și Regatul Unit), care au “baze legale de protecție pentru informatori care sunt considerate a fi avansate”, arată organizația neguvernamentală Transparency International într-un raport pe această temă. În 2004, scrie Amnesty International în analiza din raport dedicată profilului țării noastre, România devine prima țară din Europa continentală care adoptă o lege dedicată protejării informatorilor. Deși Legea privind protecția informatorului îi protejează doar pe angajații guvernamentali, ea este una dintre cele mai profunde astfel de legi din Uniunea Europeană, conform textului raportului, publicat pe site-ul organizației.

Celelalte țări analizate sunt împărțite în două grupuri: cele care acordă protecție denunțătorilor, dar insuficientă (16 țări), și cele unde ar fi mai bine să te gândești de două ori înainte să dezvălui informații sensibile (șapte țări). În mod curios, Finlanda, în general considerată ca fiind o democrație extrem de deschisă, este inclusă printre cele din urmă, observă publicația electronică Presseurop.

Conform raportului, intitulat “Denunțarea în Europa. Protecțiile juridice pentru denunțători în UE”, denunțătorii sunt esențiali pentru democrație. Lor ar trebui, prin urmare, să li se garanteze protecție, nu în ultimul rând de către guvern. Cu toate acestea, majoritatea țărilor europene nu îi protejează pe cei precum fostul colaborator al NSA Edward Snowden, dispuși să dezvăluie corupție sau practici ilegale.

Referitor la Legea privind protecția informatorului din România, raportul relevă că aceasta are prioritate în fața altor normative legale și prevede protejarea permanentă și temporară a angajaților (inclusiv voluntari) care dezvăluie o arie largă de fapte de corupție sau alte infracțiuni comise în cadrul autorităților, instituțiilor și companiilor publice. Nu există protecții legale specifice pentru angajații companiilor private altele decât legile care cer oamenilor să dezvăluie informații despre delicte penale în cazul în care devin conștienți de ele.

Exit mobile version