Tema care ghidează ediția din acest an, a XXII-a, a festivalului „I Dialoghi di Trani” care se desfășoară în perioada 21 – 24 septembrie, este „Grija”, ca practică zilnică în slujba binelui comun. Pe aceste premise consistente se bazează întâlnirile Dialogurilor, care vor anima și în acest an sălile și piețele din centrul istoric al orașului Trani,și la care vor participa actori, scriitori, jurnaliști, oameni de știință, alături de personalități politice, profesori și economiști.
Anul acesta, România a primit din partea organizatorilor statutul de țară invitată, onoare ce coincide, în mod fericit, cu anul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană. Țara noastră va fi reprezentată de Ana Blandiana, o scriitoare bine cunoscută și foarte iubită în Italia, unde i-au fost traduse până acum patru volume de poezie și două de proză și a obținut prestigioase premii literare. Această întâlnire cu publicul Dialogurilor, care se va desfășura sâmbătă, 23 septembrie, ora 11,30, va oferi spațiul ideal pentru a prezenta cea mai recentă apariție a domniei-sale în Peninsulă, și anume volumul „Variaţiuni pe o temă dată”, publicat anul acesta de editura Donzelli – în colecția „Donzelli Poesia”, în traducerea lui Bruno Mazzoni. Autoarea și traducătorul volumului vor întredeschide „cea mai metafizică dintre cărțile” Anei Blandiana, ce cuprinde o suită de poeme despre grija și iubirea traduse în „nedespărțirea prin moarte”. Desigur, organizatorii vor lăsa spațiu și pentru bine-cunoscutul și așteptatul dialog cu publicul, pe diferite teme pe care le abordează scriitoarea din România.
Iar pentru a ilustra cinematografic tema acestei ediții a festivalului, România propune spectatorilor proiecția filmului documentar „Toto și surorile lui” de Alexander Nanau (2014), proiecție ce se datorează colaborării cu casele de producție „Strada Film” , „HBO Europe” și „Nanau Production”. Alături de România, Republica Moldova va fi reprezentată la Trani de scriitoarea Olga Căpățână, care va dialoga cu jurnalistul Luca Steinmann și cu scriitorul Giuseppe Sarcina.
Prezența românească este asigurată de Accademia di Romania in Roma în colaborare cu Asociația Culturală “La Maria del porto” și sub patronajul Ambasadei României în Italia, al Ambasadei Republicii Moldova în Italia și al Consulatului General al României de la Bari.
Programul României și al Republicii Moldova în cadrul festivalului:
Vineri, 22 septembrie, ora 17: 15, Palazzo san Giorgio din Trani – Dialog cu scriitoarea Olga Căpățână, jurnalistul Luca Steinmann și scriitorul Giuseppe Sarcina; întâlnirea va fi precedată de salutul Ambasadorului Republicii Moldova, ES Anatolie Urecheanu.
Sâmbătă, 23 septembrie, ora 9:30, Biblioteca comunale G.Bovio din Trani – Proiecția filmului ”Toto și surorile lui/ Toto e le sue sorelle” de Alexander Nanau (2014) – în limba originală, cu subtitrare în limba italiană.
Sâmbătă, 23 septembrie, ora 11:30, Biblioteca comunale G. Bovio din Trani – Întâlnirea cu scriitoarea Ana Blandiana și traducătorul Bruno Mazzoni și prezentarea volumului Variazioni su un tema dato (ed. Donzelli, 2023). Întâlnirea va fi precedată de un salut al dnei Lucreția Tănase, Consul general al României la Bari.
Despre volumul „Variaţiuni pe o temă dată”, Ana Blandiana însăși declară că este „un poem de dragoste despre nedespărțirea prin moarte. Cea mai metafizică dintre cărțile mele.” Volumul este alcătuit din 59 de poeme (sonete, însoțite de mici fragmente de proză) care compun marele poem de dragoste despre nedespărțirea prin moarte și care revin, asemenea variațiunilor muzicale, asupra temei.
Ana Blandiana s-a născut pe 25 martie 1942 la Timișoara. A debutat în 1964 cu volumul de poezie Persoana întâia plural. I-au urmat de atunci numeroase cărți de versuri, eseuri, nuvele fantastice, roman, memorialistică, etc. Ana Blandiana este fondatorul si președintele Academiei Civice și una dintre cele mai pregnante susținătoare ale drepturilor civice din România, unde a creat, alături de Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. Scriitoarea este membră a Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie. În Italia a fost distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul International „Gottfried von Herder”-Viena, Premiul National de Poezie, Premiul „Opera Omnia”, Premiul International „Vilenica”, Premiul “Giuseppe Acerbi”, Premiul Internațional Camaiore, Premiul pentru poezie al orașului Aquila și Premiul Fundației “Terzo Pilastro”.
Filmul documentar Toto și surorile lui este o poveste de familie uimitoare. Câtă vreme mama lor se află în închisoare pentru trafic de droguri, Toto învață cu pasiune dansul stradal, cititul și scrisul, în timp ce surorile sale încearcă să țină familia unită într-o lume care a uitat de mult ce ar trebui să fie inocența copilăriei. Dar în aceeași lume, copiii descoperă că pot obține din viață mai mult decât ar putea oferi familia lor: prin grija pe care o au unii pentru ceilalți.
Actori: Horvath Ilie Nicușor Gabriel, Petre Andreea Violeta, Ana-Maria Bădulescu.
Olga Căpățână, scriitoare, s-a nascut la Lencăuți, în Moldova, în mai 1955. A absolvit facultatea de filologie, psihologie și s-a format ca asistentă medicală. După o carieră în jurnalism, a intrat într-un Comisariat militar. În iulie 1987, a fost trimisă în Afganistan ca kinetoterapeut. Un an mai târziu s-a alăturat GRU (Directia Principală de Informații) și a participat la mai multe operațiuni GRU până la retragerea trupelor sovietice din Afganistan în februarie 1989.