Site icon TIMP ROMÂNESC

România, la expoziția internațională 2017 ”Energia viitorului”

România va participa, cu un pavilion național, la expoziția internațională ”Energia Viitorului”. Aceasta se va desfășura la Astana, Kazahstan, în perioada 10 iunie – 10 septembrie 2017 și se preconizează că vor fi prezente peste 100 de țări și peste 5 milioane de vizitatori.

Participarea țării noastre la această expoziție constituie o ocazie pentru promovarea intereselor Românei, în contextul abordării acestei teme actuale – ”Energia viitorului”. Astfel, vor fi organizate acțiuni de promovare economică a ofertei interne de produse și servicii, de promovare a ofertei turistice interne, dar și a tradițiilor și culturii naționale, se vor asigura oportunități directe pentru dinamizarea schimburilor economice prin oferirea unui vector de promovare pentru companiile românești.

În conformitate cu prevederile Convenției privind expozițiile internaționale, în cadrul pavilioanelor naționale se pot organiza spații cu destinație comercială, de natura restaurantelor cu specific național și a magazinelor de suveniruri reprezentative, pe o suprafață care nu depășește 20% din spațiul total de expunere. Pentru aceste activități nu sunt cheltuite fonduri publice, ci sunt obținute venituri din partea operatorilor economici privați care închiriază spațiile din cadrul pavilionului.

Ministerul Afacerilor Externe este autorizat sa obțină venituri din închirierea unor spatii cu destinația de desfășurare de activități comerciale, sumele încasate fiind virate in totalitate către bugetul de stat.

Reprezentarea Guvernului României în ceea ce privește organizarea și participarea țării noastre la această expoziție, se asigură de comisarul Secțiunii Române, la propunerea MAE și are în componență câte un reprezentant, la nivel de secretar de Stat sau de subsecretar de Stat, din Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Energiei, Ministerul Culturii și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

La 22 noiembrie 1928 a fost semnată, la Paris, Convenția privind Expozițiile Internaționale, pe care România, ca membru fondator, a ratificat-o prin Decretul nr.2581/1930. Prin Convenție, se înființează Biroul Internațional pentru Expoziții (B.I.E.) și se stabilesc regulamente de bază privind clasificarea expozițiilor, drepturilor și obligațiile organizatorilor și participanților, precum și frecvența cu care se pot desfășura aceste manifestări. Țara noastră a participat, după 1989, la toate expozițiile mondiale și internaționale organizate sub egida Biroului Internațional pentru Expoziții. Expozițiile organizate sub egida BIE reprezintă un vector activ de promovare a valorilor naționale la nivel global, facilitând interacțiunea și cooperarea între țări, funcționând ca un canal de comunicare pentru intensificarea schimburilor economice, culturale, științifice și tehnologice.

Pentru participarea la ultimele manifestări expoziționale au fost alocate și cheltuite următoarele fonduri bugetare: la Expo Shanghai 2010: buget alocat de 24.121. mii lei, din care cheltuiți 21.441 mii lei, Expo Yeosu 2012: buget alocat de 8.893 mii lei, din care cheltuiți 8.304 mii lei și respectiv Expo Milano 2015: buget alocat de 17.325 mii lei, din care cheltuiți 10.273 mii lei.

Exit mobile version