România s-a alăturat, ca națiune-sponsor, Centrului de excelență NATO în domeniul schimbărilor climatice și securității, care va fi găzduit de Canada.
În marja Summit-ului de la Vilnius, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat la ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere privind alăturarea României, ca națiune-sponsor, la NATO Climate Change and Security Centre of Excellence (CCASCOE).
În ultimii ani, problematica schimbărilor climatice și a impactului asupra securității s-a evidențiat ca subiect major pe agenda aliată. Conceptul Strategic al NATO reflectă provocarea majoră a schimbărilor climatice asupra mediului de securitate, acestea acționând ca multiplicator al amenințărilor și riscurilor de securitate și afectând, totodată, modul în care operează forțele armate aliate.
Cu acest prilej, oficialul român a subliniat și importanța alăturării României la acest Centru de Excelență, care va contribui la îmbunătățirea cunoașterii situaționale, respectiv a dezvoltării de acțiuni și inițiative de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Totodată, statele participante vor fi angajate într-un dialog constant și schimb de exemple de bună practică implementate la nivel național în gestionarea acestei problematici și trasarea unor recomandări privind activitățile viitoare la nivelul organizațiilor internaționale.
La Summitul NATO din iunie 2021, prim-ministrul Justin Trudeau a anunțat propunerea Canadei de a înființa și găzdui Centru de excelență al NATO pentru schimbări climatice și securitate (CCASCOE), ca un centru de expertiză pentru factorii de decizie și practicieni relevanți civili și militari în adaptarea la schimbările climatice.
La Summitul NATO de la Madrid (2022) oficial acceptarea propunerii Canadei privind înființarea CCASCOE, iar Canada colaborează cu aliații NATO și alte părți interesate pentru proiectarea și înființarea Centrului de excelență CCASCOE în Montreal, Quebec, care urmează să fie lansat în toamna anului 2023.
În Marja Summitului NATO de la Vilnius, Alianța a lansat trei rapoarte privind impactul schimbărilor climatice asupra mediului strategic, misiunilor și operațiunilor NATO, precum și adaptarea forțelor lor armate necesare pentru a menține eficiența operațională.
Evaluarea impactului asupra schimbărilor climatice și securității din 2023 a NATO prezintă influența condițiilor meteorologice extreme pentru misiunile NATO, prin crearea stresului operațional și reducerea duratei de viață a echipamentelor militare, cu implicații financiare suplimentare pentru întreținerea și înlocuirea lor. Raportul se bazează pe constatările din prima ediție din 2022 și concentrează pe patru regiuni geografice (Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu și Africa de Nord/Sahel și Nordul Înalt) în patru dintre domeniile operaționale ale NATO. Pentru exemplificare, sunt prezentate trei studii de caz: impactul căldurii extreme asupra Misiunii NATO în Irak, efectele creșterii nivelului mării și furtunilor asupra stației navale Norfolk din SUA, și cele ale inundațiilor la Naval Air Station din Sigonella, Italia.
Ghidul de bune practici prezintă exemple concrete de eforturi ale Aliaților de adaptare la schimbările climatice prin introducerea de politici și proceduri relevante în forțele lor armate, reducând în același timp amprenta asupra mediului. Introducerea de soluții tehnologice eficiente din punct de vedere energetic și durabile din punct de vedere ecologic combină cerințele de capacitate privind inovarea cu eficiența militară, asigurând în același timp interoperabilitatea și sporind rezistența misiunii.
Al treilea raport vizează analiza și cartografierea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a pune la dispoziție instrumente pentru calcularea emisiilor de la instalațiile (instalațiile și activele) civile și militare ale întreprinderii NATO.