Presa franceză remarcă numărul mare de proprietari din România. Comparativ, în Elveţia şi Germania găsim cei mai puţini proprietari din Europa. Franţa are, de asemenea, mai mulţi chiriaşi decât media europeană. Atracţia pentru construcţii şi proprietăţi imobiliare variază semnificativ de la o ţară europeană la alta. Cu puţine excepţii, statele care au aderat recent la Uniunea Europeană au mai mulţi proprietari decât ţările din Europa de Vest. Ca atare, ţara cu cel mai mare număr de proprietari de pe Bătrânul Continent este, de asemenea, una dintre ultimele care au aderat la UE: România. Le Figaro, citat de Rador, realizează o analiză a pieţei imobiliare europene. Potrivit acesteia, aproape 96,6% dintre români deţin efectiv un apartament sau o casă, potrivit unui studiu Eurostat bazat pe date din 2011. Lituania şi Croaţia completează acest trio, subliniază revista Challenges.
De cealaltă parte a spectrului, sunt pionierii Uniunii Europene. Prima putere economică europeană, Germania, este într-adevăr ţara în care proprietarii sunt cel mai puţin numeroşi, urmează Austria, urmează la scurtă distanţă Franţa, Olanda şi Danemarca. Şi în Marea Britanie numărul de proprietari este mai mic decât media europeană. În afara celor 27 (28!) este Elveţia, care are cel mai mic număr de proprietari. Fractura între Vestul şi Estul Europei nu este însă atât de categorică. În câteva ţări din Europa de Vest, proprietarii sunt numeroşi, începând cu Spania, Portugalia şi Italia.
Publicaţia remarcă faptul că est europenii nu au o ”cultură a datoriei”, exemplificând cu România, unde mai puţin de 1% dintre proprietari au un împrumut sau un credit ipotecar. Aceeaşi observaţie e valabilă pentru Bulgaria, unde doar 1,5% din proprietari (care sunt 87,2% din populaţie) au un împrumut. În schimb, în Europa de Vest, proprietarii îndatoraţi sunt numeroşi. Olanda are cei mai mulţi proprietari care fac apel la bănci, 59,6% dintre ei contractând un împrumut. Aceeaşi cultură funcţionează şi în Danemarca, unde 52,7% dintre proprietari au contractat împrumuturi pentru a cumpăra. În Franţa, aproape 30% dintre proprietari au un credit bancar.
În Germania găsim cel mai mare număr de chiriaşi (46,6%), un procent mare dintre ei (39%) plătind chiria unui proprietar privat, potrivit datelor Eurostat. Austria şi Franţa urmează cu 42,5% şi 36,9% ca număr de chiriaşi. În Franţa, 17,8% din chiriasi plătesc chirie la preţuri moderate, una dintre cele mai mari rate din Europa. Dar în Marea Britanie, cea mai mare parte a chiriaşilor sunt asistaţi, 18,8% dintre britanici trăind în locuinţe sociale.
Disparitatea pieţelor imobiliare din Europa se explică prin mai mulţi factori, ca şi prin istoria şi cultura fiecărei ţări. Astfel, ”în Germania, a deţine o proprietate nu este un lucru bine perceput, pentru că asta înseamnă că eşti mai puţin flexibil, că eşti legat de un anumit loc”, sugerează François Gagnon, preşedinte al Era pentru Franţa şi Europa . Specialistul a adăugat că ”în afară de pieţele foarte mari, cum ar fi Hamburg, Berlin sau Frankfurt, câştigurile imobiliare sunt mici în Germania. Preţurile proprietăţilor au crescut puţin, ca urmare a prudenţei băncilor, care pentru o lungă perioadă de timp au cerut între 30% şi 40% avans. Avantajele de a fi proprietar sunt puţine în Germania, iar riscurile – în special legate de întreţinere – rămân importante”, adaugă specialistul piaţei imobiliare europene.
În timp ce în Franţa construcţia e ”considerată un loc sigur, preţurile proprietăţilor au crescut mult mai repede decât salariile. Accesul la proprietate pentru primii cumpărători este dificil, mai ales în Franţa, unde există o penurie de locuinţe”. În contrast, în multe ţări din Europa de Est, cum ar fi România, ”preţurile imobiliarelor au rămas extrem de scăzute, accesul la proprietate este uşor, mai ales că membrii familiei se ajută între ei: cumparatorii se îndatorează foarte puţin la bănci”, a subliniat François Gagnon.