Site icon TIMP ROMÂNESC

România pledează pentru consolidarea relaţiilor cu Germania

Ministrul afacerilor Axterne, Titus Corlăţean, s-a întâlnit cu Gernot Erler, membru al Bundestagului şi coordonator al Guvernului Federal pentru cooperarea cu Rusia, Asia Centrală şi ţările Parteneriatului Estic, în cadrul vizitei oficiale efectuată la Berlin. Totodată, ministrul român a purtat convorbiri şi cu Norbert Röttgen, preşedintele Comisiei de politică externă din Bundestag.

Întâlnirile au prilejuit un schimb substanţial de opinii privind ultimele evoluţii din vecinătatea estică a UE, cu o atenţie specială acordată situaţiei din Ucraina, relaţiilor UE cu Federaţia Rusă, precum şi Parteneriatului Estic şi Republicii Moldova.

Referitor la evoluţiile din Ucraina, s-a constatat o similaritate de poziţii în ceea ce priveşte nelegitimitatea şi nerecunoaşterea referendumului din Crimeea şi anexarea ulterioară a peninsulei de către Federaţia Rusă. Parlamentarii Erler şi Röttgen au împărtăşit preocuparea faţă de efectele acestor acţiuni şi de riscul destabilizării regiunii.

Ministrul român a subliniat sprijinul susţinut al României pentru parcursul european al Republicii Moldova, o prioritate strategică a politicii externe a României şi a evidenţiat modelul de succes reprezentat de aceasta în cadrul Parteneriatului Estic, precum şi angajamentul său constant şi concret în relaţia cu UE.

În continuare, s-a evidenţiat importanţa necesităţii accelerării procesului de semnare a Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb al UE cu Republica Moldova şi cu Georgia, pentru a sprijini eforturile acestora de apropiere de UE.

Titus Corlăţean a salutat adoptarea, post-Vilnius, a deciziilor privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Atât Gernot Erler, cât şi Norbert Röttgen au fost de acord că UE trebuie să ofere sprijin pentru promovarea reformelor şi pentru utilizarea la potenţialul maxim a instrumentelor puse la dispoziţia statelor Parteneriatului Estic, pentru a asigura dezvoltarea şi stabilitatea regiunii. De asemenea, interlocutorii au fost cu toţii de acord că se impune necesitatea unei opoziţii clare, unitare şi neechivoce a UE faţă de acţiunile Federaţiei Ruse, dublată de o strânsă cooperare cu partenerii transatlantici.

În discuţia cu preşedintele Comisiei de politică externă, Norbert Röttgen, au mai fost abordate şi teme precum extinderea Uniunii Europene. Cei doi oficiali au fost de acord că, dincolo de situaţia din Ucraina, este importantă menţinerea unui sprijin puternic pentru parcursul european al statelor din Balcanii de Vest, pentru consolidarea reformelor şi statului de drept şi a stabilităţii regionale, menţionând în mod special Bosnia-Herţegovina.

Titus Corlăţean a transmis interlocutorilor dorinţa părţii române de a consolida contactele şi dialogul inter-parlamentar între România şi Germania, în special la nivelul comisiilor de politică externă şi de afaceri europene.

Exit mobile version