Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă sâmbătă, 25 martie a.c., la Roma, la reuniunea informală a Consiliului European organizată cu prilejul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma.
Summitul aniversar de la Roma va celebra un moment definitoriu în evoluția proiectului european, respectiv semnarea la 25 martie 1957, de cele şase state fondatoare ale Uniunii – Belgia, Franța, Germania Federală, Italia, Luxemburg și Olanda – a Tratatului privind Comunitatea Economică Europeană și Tratatului Comunității Europene pentru Energie Atomică (EURATOM).
Reuniunea Consiliului European va reprezenta atât un moment de sărbătoare, cât şi unul de bilanţ al celor şaizeci de ani de la crearea proiectului european. Totodată, Summitul de la Roma va marca începutul procesului de reflecţie cu privire la viitorul Uniunii Europene, proces care ar urma să fie definitivat în cursul anului 2019.
La începutul lunii martie, România a transmis statelor membre ale Uniunii Europene un document în care este prezentată poziţia cu privire la viitorul UE în pregătirea Summitului de la Roma, amintește Agerpres.ro. În document se precizează că ”obiectivul principal al Declaraţiei de la Roma ar trebui să fie acela de a transmite un semnal clar că statele membre UE trebuie să rămână unite, coerente şi angajate să conlucreze pentru o Europă puternică, bazată pe valori şi incluzivă, care să fie în măsură să recâştige încrederea cetăţenilor europeni”, a informat Administraţia Prezidenţială.
România pledează pentru o Uniune Europeană mai puternică, mai consolidată şi mai coezivă, iar unul dintre principiile de bază ale Declaraţiei de la Roma trebuie să vizeze unitatea, coeziunea şi durabilitatea. ”Trebuie să fie clar exprimat faptul că nu există nicio alternativă la o soluţie europeană care plasează stabilitatea economiilor şi societăţilor noastre şi prosperitatea cetăţenilor noştri în centrul acţiunilor Uniunii” mai stipulează documentul.
Un alt principiu enunţat în document este ”fără paşi înapoi”. ”Este esenţial să prezervăm şi să construim pe baza realizărilor fundamentale ale UE: cele patru libertăţi fundamentale interconectate – Piaţa Internă, Schengen, euro, politica de coeziune şi extinderea. Prezervarea unei abordări echilibrate şi incluzive în promovarea acestor politici, spre beneficiul comun al tuturor membrilor UE, este esenţială pentru o Uniune de succes şi prosperă. Există domenii, cum ar fi securitatea şi apărarea, în care este încă loc pentru dezvoltare, chiar în cadrul oferit de actualele tratate. În astfel de domenii ar trebui să asigurăm implementarea deplină a prevederilor tratatelor, fapt care ar putea presupune îmbunătăţirea modului de lucru al UE, în condiţiile respectării spiritului de unitate şi coerenţă înscris în Tratate”. Totodată, se menţionează ca principii ce ar urma să fie cuprinse în Declaraţia de la Roma evitarea fragmentării şi o abordare integrată privind principiul solidarităţii şi asigurarea convergenţei.
În marja reuniunii Consiliului European, președintele Klaus Iohannis, va fi primit în audiență vineri, 24 martie a.c., alături de ceilalți șefi de stat și de guvern, la Sfântul Scaun, de Sanctitatea Sa Papa Francisc.
Cu prilejul deplasării la Roma, preşedintele României va participa duminică, 26 martie a.c. și la o întâlnire cu studenți şi cadre didactice de naționalitate română din Italia, la Accademia di Romania. În cadrul acestei dezbateri, Klaus Iohannis va susţine o alocuţiune în care va prezenta viziunea României cu privire la viitorul Uniunii Europene.