Site icon TIMP ROMÂNESC

România preia Președinția Comunității Democrațiilor

Începând cu 15 septembrie 2019, România exercită Președinția Comunității Democrațiilor, for multilateral prestigios care promovează principiile și practicile fundamentale ale democrației în lume, anunțăMinisterul Afacerilor Externe.

Încredințarea acestui mandat este o recunoaștere a convingerii cu care România respectă aceste valori, iar exercitarea sa pentru următorii doi ani va facilita consolidarea credibilității și prestigiului României în plan internațional, drept o democrație stabilă.

Alături de continuarea proiectelor pe care Comunitatea le-a inițiat deja în state aflate în tranziție democratică, România are prilejul să introducă teme și proiecte de interes direct în zone de interes strategic. O atenție deosebită va fi acordată implicării tinerilor în procesul decizional democratic și dezvoltării durabile ca unică perspectivă pentru creșterea calităţii vieţii a generaţiilor prezente şi viitoare.

Ceremonia care va marca preluarea de către România a acestei Președinții va avea loc la 26 septembrie 2019 la sediul central al Organizației Națiunilor Unite la New York, iar ministrul român al afacerilor externe, Ramona Mănescu, va prelua această funcție de la omologul polonez Jacek Czaputowicz.

Comunitatea Democrațiilor este o structură inter-guvernamentală, de anvergură globală, care are ca obiective promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, accesul la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile.

România se numără printre cele 106 state membre ONU care au semnat Declarația de la Varșovia – documentul fondator al Comunității Democrațiilor (CoD).

CoD este reprezentat în forurile internaționale de secretarul general ales.

Născută ca inițiativă comună a fostului secretar de stat american, Madeleine Albright și a ministrului polonez de externe, Bronisław Geremek, Comunitatea Democrațiilor a fost fondată în cadrul Conferinței ministeriale care a avut loc la Varșovia , Polonia, unde delegațiile la nivel înalt din 106 de țări au semnat Declarația de la Varșovia către Comunitatea democrațiilor . Semnatarii s-au angajat să păstreze valorile democratice exprimate în Declarația de la Varșovia și să le sprijine printr-o varietate de inițiative.

De la înființarea sa în 2000, Comunitatea Democrațiilor s-a dezvoltat treptat dintr-o inițiativă a conferinței într-o coaliție interguvernamentală globală a statelor democratice și o platformă cu mai multe părți interesate pentru dialog și discuții.

Comunitatea democrațiilor oferă statelor membre un forum în care să lucreze împreună pentru a învăța unul de la celălalt și pentru a identifica prioritățile globale pentru acțiunea diplomatică pentru a promova și apăra democrația, inclusiv prin acțiune colectivă diplomatică la ONU și în alte foruri multilaterale. Pe lângă facilitarea acțiunilor diplomatice comune, Comunitatea oferă un forum internațional care facilitează dialogul reciproc, învățarea și schimbul de experiențe între membri.

În conformitate cu Planul strategic comunitar pentru perioada 2018-2023, membrii Consiliului guvernatorilor, cu sprijinul Secretariatului Permanent al Comunității, vor colabora cu societatea civilă pentru:

Exit mobile version