Anul 2013 poate marca un punct de cotitură în dezvoltarea relaţiilor tradiţionale de colaborare economică şi comercială dintre mediile de afaceri din România şi China, conform declaraţiilor făcute de participanţii la Forumul România – China organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României în colaborare cu Consiliului Chinez pentru Promovarea Comerţului Internaţional (CCPIT) şi cu sprijinul Ambasadei R.P. Chineze la Bucureşti. Evenimentul a fost prilejuit de vizita în România a unei delegaţii economice a Consiliului Chinez pentru Promovarea Comerţului Internaţional (CCPIT) condusă de directorul general adjunct, Li Qingshuang, şi formată din companii din domeniul producţiei auto, echipamente energetice, maşini şi echipamente industriale, mobilă, produse sanitare, comerţ (import/export): produse energetice, agro-industriale, metale neferoase, industria hotelieră, energie regenerabilă, servicii pentru evenimente expoziţionale, media, servicii internet, resurse umane, papetărie, soluţii inovative în construcţii, dezvoltarea de proiecte industriale şi imobiliare, IT&C.
Camera Naţională valorifică astfel relaţiile tradiţionale instituite cu Consiliul Chinez pentru Promovarea Comerţului Internaţional (CCPIT) în sensul sprijinirii parteneriatului multisectorial între firmele româneşti şi cele din zone dinamice economic, cum este cazul Chinei, în vederea identificării de noi oportunităţi de afaceri, pentru creşterea exporturilor româneşti şi reducerea deficitului comercial, prin concretizarea complementarităţilor celor două economii.
Cele două ţări au un „potenţial uriaş de colaborare economică şi comercială insuficient explorat în prezent”, şi, chiar dacă se confruntă cu multe dificultăţi generate de procesele de reformă, interesele comune sunt mai importante”, a spus consilierul economic al Ambasadei R.P. Chineze la Bucureşti, Liu Qi Wei. Strângerea raporturilor politice la nivel guvernamental dintre cele două ţări a creat „platforma pentru negocierea unor investiţii de anvergură şi creşterea încrederii în colaborarea dintre oamenii de afaceri, atu valorificat în mod pragmatic de firmele din ambele ţări, ale căror afaceri însumate au atins valoarea de două miliarde de dolari, România reuşind să-şi majoreze exporturile în primele opt luni ale acestui an cu 25%, deficitul rămânând însă la 1,3 miliarde de dolari, în defavoarea ţării noastre. România prezintă un interes în creştere pentru investitorii chinezi, aflaţi în prezent pe locul 8 în clasamentul general al investiţiilor străine din ţara noastră, ţinând cont de existenţa unei baze industriale importante, a resurselor naturale şi umane valoroase şi fiind „relativ competitivă îndomeniul petrochimic, construcţiilor de maşini, TIC şi industria agro-alimentară (în special produse din carne şi vin).
„Perspectivele de evoluţie economică bilaterală sunt foarte bune, şi există spaţiu de lărgire a colaborării între cercurile economice din cele două ţări”, a subliniat diplomatul chinez.
Consiliul Chinez pentru Promovarea Comerţului, cel mai mare organism de promovare a comerţului internaţional şi investiţiilor din China doreşte în continuare intensificarea colaborării cu CCIR, care va contribui cu siguranţă la înmulţirea punctelor de tangenţă dintre cele două comunităţi de afaceri, prin intensificarea vizitelor reciproce şi a participărilor la târguri şi expoziţii, dinamizarea schimbului de informaţii, medierea şi arbitrarea acţiunilor litigioase în afaceri, împuternicirea pentru soluţionarea problemelor legate de licenţe şi mărci comerciale etc., a declarat Li Qingshuang.
Premisele politice reprezintă un impuls adresat mediilor de afaceri şi arată o deschidere maximă a celor două guverne către realizarea unui parteneriat strategic, prin implicarea părţii chineze în mari proiecte de investiţii în infrastructură şi energie, a arătat în finalul sesiunii plenare Valentin Brebenel, director general adjunct al Departamentului de Comerţ exterior şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Economiei.
Forumul România – China a continuat cu întâlniri de business între firmele
româneşti şi cele chinezeşti.