Site icon TIMP ROMÂNESC

„România prin viziuni medievale și moderne”- eveniment cultural desfăşurat la Beijing

Sâmbătă, 18 martie 2017, ora 10.30, la ICR Beijing se va da startul evenimentului intitulat „România prin viziuni medievale și moderne”, ce insumează trei componente de valoare, conferința „Grafica românească modernă”, vernisajul expoziţiei de gravură „TWO VISIONS – Definition of Civilization” și spectacolul de muzică medievală „Noua muzică veche”.La sediul ICR Beijng va avea loc conferinţa „Grafica românească modernă” a ultimelor trei decenii, susţinută de istoricul şi teoreticianul de artă Mihai Plămădeală. În cadrul conferinței, vor fi prezentate imagini reprezentative cu lucrări, expoziţii, și artişti.

Conferința va fi însoţită de vernisajul expoziţiei de gravură intitulată „TWO VISIONS – Definition of Civilization”, semnată de artiştii Mircia Dumitrescu, Florin Stoiciu și Răzvan Constantin Caratănase. La expoziție vor lua cuvântul domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing și Mihai Plămădeală, istoric și teoretician de artă. Expoziția ce va fi deschisă publicului larg în perioada 18 martie – 19 mai 2017, reuneşte trei dintre graficienii cu vizibilitate internaţională, a căror activitate artistică se înscrie în cele mai înalte standarde, constituindu-se totodată o carte de vizită pentru mişcarea artistică, dar şi pentru învăţământul superior artistic din România.

Artistii Mircia Dumitrescu, Florin Stoiciu şi Răzvan Caratănase aparţin unor generaţii distincte: 1940 – 1960 – 1980. Academicianul şi profesorul universitar Mircia Dumitrescu, la rândul său elev al maestrului Vasile Kazar, i-a fost maestru lui Florin Stoiciu, care avea să-l îndrume ca artist pe Răzvan Caratănase, aflat şi el de opt ani în sistemul didactic universitar (Universtitatea Naţională de Arte Bucureşti şi Facultatea de Arte Constanţa).

De asemenea, tematica expoziţiei reunește diverse subiecte, secvențe, fragmente istorice, în parametrii culturali de la Roma și Grecia antică și până la Renaștere, Baroc, Rococo, Clasicism, cu extensie spre platforma postmodernistă. Un areal imagistic cu variațiuni stilistice şi cu mesaje artistice transmise pe diferite nivele de receptare.

În zilele 19 și 21 martie 2017 va avea loc spectacolul de muzică medievală „Noua muzică veche” susținut de către formația de muzică medievală „Nomen Est Omen”, la Centrul Cultural Dong Cheng, ora 15.00 și respectiv, la Facultatea de Pedagogie Muzicală a Universității Lianhe din Beijing, de la ora 16.30. Se vor interpreta compoziţii medievale şi renascentiste în formule camerale, dar cu influențe moderne, cele mai renumite culegeri medievale, reprezentând spiritul european al secolelor XIII – XVII.

Membrii componenţi ai formaţiei „Nomen Est Omen” sunt Mihai Plămădeală – instrumente de suflat (alto / sopran), Marcel Sâpcu și Cristian Sâpcu – instrumente de suflat (bas / bariton), Anca Dobre – instrumente de percuţie. Spectacolul se adresează auditoriului în ideea de a încuraja un nou mod de receptare a actului cultural.

Mihai Plămădeală este istoric de artă, curator, artist vizual, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România – Secţia de Critică și membru fondator al Asociaţiei Culturale Nomen Est Omen, absolvent al unui Master la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Facultatea de Istoria şi Teoria Artei (2009), a primit premii și distincții, precum medalia „Nicolae Tonitza” acordată de Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad pentru merite deosebite în activitatea curatorială (2016), premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru cronică expoziţională (2012), şi premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru curatoriat „Vasile Drăguţ” (2012)

Formaţia de Muzică Medievală şi Renascentistă Nomen Est Omen fost înfiinţată în 1995 la Bucureşti, de către artistul Mihai Plămădeală.  Până în 2016, Nomen Est Omen a realizat cincisprezece albume de studio sau concert (între care trei compilaţii tematice cu piese remasterizate şi bonus track-uri), a susţinut sute de concerte în ţară și străinătate şi a beneficiat de difuzări la radio şi televiziune.

Nomen Est Omen şi-a configurat o poziţie clarǎ şi concisǎ în acest domeniu. Turneele internaţionale (Statele Unite, Italia sau Cipru) sau cele naţionale (din toate regiunile României), apariţiile TV sau cele cincisprezece albume editate până în 2016, evenimente desfăşurate pe parcursul celor douăzeci şi unu de ani de existenţă, atestă nivelul formaţiei.

Exit mobile version