Pe 24 aprilie 2024, are loc debutul celei de-a 24-a ediții a Festivalului de Film goEast, un festival dedicat cinematografiei din Europa centrală și de est. În Wiesbaden, capitala landului Hesse, se adună pentru o săptămână producători, regizori, scenariști, actori, critici de film și reprezentanți ai mass media pentru a urmări, juriza și discuta cele mai recente producții din țările central și est-europene.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescuˮ din Berlin este partener al festivalului goEast din 2011 și continuă să susțină participarea românească la acest eveniment. România va fi reprezentată de regizorul Andrei Cohn și filmul său Holly Week, selectat în competiția festivalului. Pelicula a avut premiera mondială în secțiunea „Forum“ la cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2024 și a câștigat Premiul „Giuseppe Becce” pentru Cel mai bun film, acordat de criticii internaționali de film independenți. De asemenea, criticul și producătorul de film Călin Boto va participa la simpozionul „The Other Queer”, iar actrița Ilinca Manolache va face parte din juriul festivalului.
În cadrul competiției goEast, 16 producții cinematografice actuale de ficțiune și documentare concurează pentru cele trei premii principale ale festivalului, care sunt acordate de un juriu internațional. Aceste premii includ „Crinul de Aurˮ (în valoare de 10.000 de euro), premiul pentru cel mai bun regizor al capitalei statului Wiesbaden (în valoare de 7.500 de euro), și premiul CEEOL pentru cel mai bun film documentar (în valoare de 4.000 de euro). De asemenea, International Film Critics FIPRESCI acordă două premii cu propriul juriu.
Juriul competiției internaționale goEast este prezidat de italianca Nicoletta Romeo, producător, consultant de programe și director artistic al Festivalului de Film de la Trieste. Alături de ea, fac parte din juriu actrița română Ilinca Manolache, care a strălucit cel mai recent în rolul principal din noul film al lui Radu Jude, „Don’t expect too much from the end of the world”; multipremiatul producător ceh de film Jiří Konečný, fondator și proprietar al Endorfilm (Praga); regizorul, curatorul, activistul și interpretul Hamze Bytyçi, născut în Kosovo, fondator și director artistic al organizației rome RomaTrial e.V. din Berlin și al Festivalului Internațional de Film Roma „AKE DIKHEA?ˮ și jurnalistul, producătorul și regizorul Hamela Maciek.
Adaptare liberă a nuvelei din 1889, „O făclie de Pașteˮ de Ion Luca Caragiale (1852-1912), lungmetrajul Holly Week (regizor: Andrei Cohn, co-producție România, Franța, Cehia, Turcia, 2024, 133 min.) va fi prezentat în două locații din Wiesbaden, Caligari FilmBühne și Apollo Kino-Center, pe 28 și 29 aprilie, cu subtitrare în limba germană și engleză.
Alte secțiuni includ simpozionul sub motto-ul „Ceilalți queers – imagini de film de la periferia Europeiˮ. Curatorii Jasmina Šepetavc și Yulia Serdyukova își propun să aducă în prim-plan imaginile de film queer uitate, creative și marginalizate, făcând cinematografia queer din Europa Centrală și de Est accesibilă unui public mai larg. În cadrul simpozionului, pe 27 aprilie, Călin Botova fi speaker la masa rotundă cu tema „Arhivele și Festivalurile Queer ca Agenți ai Memorieiˮ, alături de Augustas Čičelis (Lituania), Viktorija Kolbešnikova (Lituania) și Dr. Olenka S. Dmytryk (Ucraina/ Regatul Unit), moderată de Jasmina Šepetavc (Slovenia).
În colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei din Albania și Centrul de Cinematografie din Kosovo, goEast prezintă o incursiune în istoria cinematografică a celor două țări în cadrul secțiunii „Fokus: Kosovo și Albaniaˮ. „Human Rights Sundayˮ este organizată în colaborare cu Festivalul Internațional de Film pentru Drepturile Omului WATCH DOCS din Polonia, cu scopul de a dedica o secțiune separată drepturilor omului și democratizării în film.
Turul cu barca pe Rin sub motto-ul „Rhine, Wine & Rhymezˮ invită publicul să asculte poezii recitate în diferite limbi din Europa Centrală și de Est, însoțite de traducere în limba engleză, în timp ce admiră Castelul Biebrich, casele din lemn, podgoriile și castelele din Rheingau.
Prezentarea tradițională de arhivă din acest an este dedicată Ungariei și este realizată în colaborare cu ArteKino Classics. Caruselul (1955) de Zoltán Fábri va fi proiectat la matineu duminică, 28 aprilie, la Caligari FilmStage. „Backˮ este rețeaua artiștilor balcanici cu nume auto-depreciative Yugorette. Sub conducerea trio-ului curatorial Borjana Gaković, Mateja Meded și Boris Hadžija, a doua rundă va avea loc cu spectacole, proiecții de film, evenimente de networking și discuții despre istoriile familiilor ex-iugoslave. Accentul este pus pe femei și cultura queer, migrație și țara Kosovo în contextul fostei Iugoslavii. Anul acesta, „In Memoriamˮ, sunt onorați Otar Iosseliani și primul director artistic al goEast, Swetlana Sikora. Împreună cu proiectul european de educație cinematografică CinEd, al cărui partener este DFF, goEast aduce tinerii și copiii mai aproape de filmele din Europa Centrală și de Est în programul „Kids goEast – Cined în Wiesbaden și Frankfurt am Mainˮ.
Astfel, goEast va difuza începând de miercuri, 24 aprilie, și până marți, 30 aprilie, 91 de filme din 40 de țări. Vizitatorii se pot aștepta la 12 premiere germane, o premieră internațională și o premieră mondială. Diferitele secțiuni, numeroasele prelegeri și discuții despre film, precum și cea de-a treia ediție a programului însoțitor, care pornește într-o călătorie cinematografică de descoperire sub titlul „Arhipelagul cinematograficˮ, promit experiențe interesante.Peste 200 de invitați din industria cinematografică din Europa Centrală și de Est sunt așteptați să participe la festivalul de la Wiesbaden.