Ţările dezvoltate din UE vor avea un deficit de aproximativ 50 % de medici, iar ţările est-europene, în primul rând România şi Bulgaria, riscă să rămână cu „zone deşertificate de medici„, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.
„Este poate ultimul ceas în care mai pot fi luate măsuri de diminuare a efectelor negative. Nu trebuie să fim naivi şi să ne închipuim că diferite ghiduri de recrutare sau recomandări ne vor proteja împotriva politicilor statelor dezvoltate de a-şi acoperi nevoia de personal calificat prin importul de medici”, a spus Astărăstoae la conferinţa „Better working conditions for better care”, organizată, de curând la Bruxelles.
Preşedintele CMR a propus şi câteva soluţii pentru a păstra o parte din medicii români în ţară: creşterea finanţării sistemului de sănătate, renunţarea la a blama medicii, politici intersectoriale în sănătate, fonduri care să se îndrepte către medici, precum şi solicitarea unor compensaţii pentru cheltuielile educaţionale de la statele recrutoare de medici români.
Aproape 14.000 de medici au primit, între 2008 şi 2013, certificate profesionale pentru a putea lucra în străinătate, cele mai multe fiind primite de doctori cu specialitatea medicină generală. Dintre doctorii care au solicitat certificate pentru a lucra în străinătate în ultimii ani, cei mai mulţi au fost medici de medicină generală (2.402), urmaţi de medici de familie (1.862), chirurgi (839), medici de anestezie şi terapie intensivă (651), de obstretică ginecologie (597), pediatri (529), radiologi (391) şi ortopezi (370).