Uniunea Europeană a convenit interzicerea utilizării de fipronil pentru tratarea seminţelor de porumb şi floarea-soarelui începând din 31 decembrie, după cum a menţionat Comisia Europeană în timpul reuniunii la nivel de experţi ai statelor membre, prezenţi în Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală. Executivul comunitar a clarificat că seminţele de porumb şi floarea-soarelui care au fost deja tratate ar putea fi recoltate până pe 28 februarie 2014.
Propunerea CE a fost susținută de 23 de ţări, trei s-au abținut, iar România și Spania au fost singurele state care s-au opus măsurii.
CE va revizui măsura într-un termen de doi ani, cu obiectivul de a verifica „dacă există probe ştiinţifice” cu privire la riscul „acut” pe care fipronil-ul îl prezintă pentru populaţiile de albine.
Greenpeace a salutat pasul realizat în acest sens, dar a considerat că prohibiţia „temporară” a chimicalei, produsă de compania germană BASF, „nu va fi suficientă pentru a permite recuperarea albinelor”. ONG-ul a amintit că peste două treimi din ţările UE au interzis deja utilizarea sa ca pesticid.
Fipronil este foarte toxic pentru peşti şi nevertebrate acvatice. Tendinţa sa de a lega de sedimente şi solubilitatea scăzută în apă poate reduce riscul potenţial de a faunei acvatice. De asemenea, fenomenul scăderii numărului albinelor, care sunt un element fundamental al ecosistemului, este atribuit de experţi unor factori numeroşi printre care se numără paraziţii, lipsa îngrijirilor veterinare adecvate, modul de gestionare a apiculturii şi schimbările climatice. –