Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 22 iunie 2022, la Abu Dhabi, consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe și Cooperării bilaterale din Emiratele Arabe Unite, Șeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, respectiv cu ministrul de stat pentru afaceri economice și comerciale Ahmed bin Ali Al Sayegh.
Consultările au avut loc în marja desfășurării lucrărilor celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, co-prezidată, din partea României, de către ministrul Bogdan Aurescu (https://www.mae.ro/node/58938). Sesiunea Comisiei de Cooperare s-a desfășurat în contextul vizitei de lucru efectuate de Prim-ministrul Guvernului României, Nicolae-Ionel Ciucă, în Emiratele Arabe Unite, în perioada 20-21 iunie 2022.
În cadrul discuțiilor bilaterale, ministrul Aurescu și oficialii emiratezi au exprimat aprecierea față de relațiile strânse, foarte bune, dintre România și Emiratele Arabe Unite, din perspectiva dialogului politico-diplomatic și sectorial, precum și a contactelor mediului de afaceri și inter-umane.
De asemenea, a fost evidențiată buna cooperare în cadrul organizațiilor internaționale, sens în care ministrul de externe român l-a felicitat pe omologul emiratez pentru activitatea țării sale în calitate de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
De asemenea, șefului diplomației române a subliniat că decizia Conferinței Statelor Părți la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC) de a desemna Emiratele Arabe Unite în calitate de gazdă a reuniunii COP28 în 2023 reflectă implicarea de substanță a autorităților de la Abu Dhabi în efortul comun de combatere a schimbărilor climatice.
Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat dorința părții române, împărtășită pe deplin de partea emirateză, de a da și mai multă consistență relațiilor bilaterale româno-emirateze în viitor, atât prin creșterea frecvenței contactelor politice la nivel înalt și a celor la nivel sectorial, precum și prin implicarea în proiecte bilaterale de interes comun. La rândul său, șeful diplomației emirateze a evidențiat necesitatea extinderii dialogului politico-diplomatic, care să ofere perspective pozitive cooperării economice și sectoriale dintre cele două state.
În acest context, cele două părți au trecut în revistă și au salutat rezultatele substanțiale ale celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, ce consolidează cadrul și condițiile pentru aprofundarea cooperării în diferite sectoare de interes comun și pentru creșterea schimburilor comerciale dintre cele două țări. Conform prevederilor Memorandumului de Înțelegere privind înființarea unei Comisii de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite (București, 17 aprilie 2018), la propunerea ministrului Bogdan Aurescu, ministrul Abdullah bin Zayed Al Nahyan a agreat organizarea celei de-a treia sesiuni a Comisiei de Cooperare în 2024, la București.
În ceea ce privește cooperarea bilaterală sectorială, discuțiile din cadrul consultărilor politice au vizat dezvoltarea proiectelor bilaterale în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii și IT&C.
În continuarea dialogului Prim-ministrului Nicoale Ciucă cu Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite, din 21 iunie 2022, au fost abordate posibile soluții concrete în ceea ce privește diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol și gaze naturale, în contextul situației tensionate din regiunea Mării Negre. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat oportunitățile de investiții existente în România, în domeniul energiei regenerabile, aspect față de care ministrul emiratez de externe a exprimat un interes crescut. Cei doi miniștri de externe au convenit să monitorizeze împreună punerea în aplicare a celor convenite la discuțiile de nivel înalt din ziua precedentă.
Întrevederile cu cei doi demnitari emiratezi au prilejuit și un schimb aprofundat de opinii cu privire la evoluțiile recente de pe agenda regională și internațională, cu accent asupra situației din Ucraina, generate de agresiunea ilegală și nejustificată a Federației Ruse, respectiv acțiunile destabilizatoare ale milițiilor Houthi în Golf, precum și alte evoluții în dinamica politico-securitară din Orientul Mijlociu.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, atât în ce privește susținerea refugiaților ucraineni care au intrat în România, peste 1,3 milioane până în prezent, cât și pentru economia Ucrainei. În acest context, a prezentat rezultatele activității Centrului logistic internațional pentru distribuția asistenței umanitare de la Suceava, prin care s-au efectuat 48 de transporturi umanitare până în prezent, constând în peste 200 de autocamioane. Partea emirateză a exprimat interesul pentru facilitățile de la Suceava în perspectiva continuării acordării de asistență umanitară Ucrainei. Totodată, partea emirateză a apreciat eforturile României și a mulțumit pentru sprijinul acordat de țara noastră în vederea evacuării din Ucraina a cetățenilor Emiratelor Arabe Unite și a relocarii misiunii diplomatice emirateze din Kiev.
În continuare, șeful diplomației de la București a prezentat eforturile României de a facilita exportul de cereale din Ucraina, necesare pentru evitarea unei crize alimentare în diverse părți ale lumii, subliniind în acest sens demersurile României în plan internațional și rolul Portului Constanța și al porturilor românești de la Dunăre. La rândul său, omologul emiratez a subliniat rolul geopolitic important crescut pe care îl ocupă în prezent România în contextul crizei din Ucraina.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat impactul major pe care invazia rusă din Ucraina îl are asupra securității energetice la nivel global și a evidențiat rolul pe care Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai importanți producători și exportatori de petrol și gaze din lume, îl pot avea în atenuarea dezechilibrelor cauzate de comportamentul iresponsabil al Rusiei.
La solicitarea omologului emiratez, ministrul Aurescu a prezentat evaluarea părții române cu privire la perspectivele conflictului din Ucraina. De asemenea, a subliniat necesitatea sprijinirii R. Moldova pentru a face față efectelor multiple ale crizei generate de Rusia, în plan economic, umanitar și energetic, și a exprimat sprijinul ferm al României pentru acordarea statutului de stat candidat la aderarea Ucrainei și R. Moldova.
Cei doi miniștri de externe au discutat detaliat și despre perspectivele soluționării conflictului din Yemen, ministrul emiratez exprimând aprecieri deosebite despre poziția constantă și fermă a României de condamnare a atacurilor rebelilor houthi asupra teritoriului emiratez.
De asemenea, cei doi miniștri au abordat pe larg și relația cu Iran și perspectivele de progres în dosarul nuclear iranian.
Într-o perspectivă mai largă, cei doi șefi ai diplomațiilor română și emirateză au analizat rolul global în creștere al Uniunii Europene ca efect al crizei pandemice și războiului din Ucraina, care – așa cum a arătat ministrul român de externe – au condus la o mai mare preocupare pentru consolidarea rezilientei strategice și a reducerii dependențelor de actori terți care nu împărtășesc aceleași obiective și valori cu UE. Totodată, au discutat despre rolul Statelor Unite în plan global, ministrul Aurescu evidențiind parteneriatul strategic solid româno-american.
În final, cei doi miniștri de externe au convenit să rămână în contact apropiat, iar ministrul emiratez a acceptat cu plăcere invitația ministrului Aurescu de a efectua o vizită în România.