Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologul său britanic, secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit, James Cleverly vor semna joi, 23 martie a.c., la Londra, Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care actualizează prioritățile comune în planul cooperării bilaterale și consolidează caracterul strategic al relațiilor.
Parteneriatul strategic a fost stabilit pentru prima dată în 2003, prezentând angajamentul comun de dezvoltare a relațiilor dintre cele două țări, cu atât mai semnificativ în contextul invaziei Ucraina și al provocărilor de securitate cu care se confruntă Europa în 2023.
De asemenea, în contextul vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează zilele acestea la Londra, cei doi miniștri vor deschide, la Foreign Office, prima ediție a Forumului Bilateral România-Regatul Unit, care reunește reprezentanți ai guvernului și mediului de afacerilor, parlamentari, academicieni și societatea civilă pentru a discuta despre viitorul cooperării Regatul Unit-România, acoperind o gamă largă de domenii de la economic, cooperarea comercială și energetică, societatea civilă și educație.
Forumul reprezintă o oportunitate pentru Marea Britanie de a-și sublinia sprijinul neclintit pentru România și regiunea Mării Negre, care formează un bastion central în sistemul de apărare al Regatului Unit în regiune. Vine după ce guvernul a anunțat o nouă finanțare pentru reziliență în Moldova în această lună, subliniind sprijinul Regatului Unit pentru integritatea teritorială, ca parte a activității cu vecinii Rusiei, pentru a ajuta la abordarea amenințării de la ușa lor.
În cadrul vizitei, ministrul Bogdan Aurescu va avea și o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Regatul Unit. Întrevederea vizează evidențierea sprijinului autorităților române pentru această comunitate, realizarea unui schimb de opinii cu privire la obiectivele și preocupările românilor din Regatul Unit și identificarea unor eventuale modalități de sprijin suplimentare, precum și analizarea căilor prin care aceștia pot contribui în continuare la dezvoltarea relațiilor dintre România și Regatul Unit, având în vedere gradul înalt de integrare în societatea și economia Regatului Unit.
În Marea Britanie trăiesc peste 1,2 milioane de români care au obținut și cetățenie britanică.