În Europa trebuie adoptată o ”abordare comună” pentru a tempera creşterea preţurilor energiei, susțin Franţa, Grecia, Republica Cehă, Spania şi România, în contextul în care tarifele au crescut foarte mult în ultimele luni.
În faţa creşterilor considerabile ale preţurilor la gaz şi energie, ţările europene trebuie să stabilească un ”set de instrumente de reglementare” pentru a coordona răspunsurile naţionale, au solicitat cele cinci ţări într-un comunicat, relatează AFP. Miniştrii Economiei şi Finanţelor din Zona Euro s-au întâlnit de luni la Luxemburg pentru a discuta în special despre această explozie a preţurilor. ”Piaţa gazului trebuie să fie analizată pentru a înţelege de ce contractele actuale s-au dovedit insuficiente. Ar trebui să stabilim reguli comune privind stocarea gazului pentru a nivela şi atenua creşterea preţurilor”, au subliniat miniştrii.
În ceea ce priveşte energia electrică,””trebuie să reformăm piaţa angro”, au reclamat ei. ”Trebuie îmbunătăţită pentru a face o legătură mai bună între preţul plătit de consumatori şi costul mediu de producţie a energiei electrice în fiecare mix naţiona””, potrivit documentului.
Ţările UE ar trebui, de asemenea, să se concentreze pe diversificarea aprovizionării lor cu energie şi pe ”reducerea dependenţei europene de ţările exportatoare de gaz cât mai curând posibil” – au subliniat cei cinci miniştri, scrie AFP, citată de Agerpres.
Bruxelles-ul a anunţat la 22 septembrie că este pregătit să valideze ”măsuri temporare” ale statelor Uniunii Europene în faţa creşterii puternice a preţurilor. Comisia Europeană urmează să publice în zilele următoare un ghid propunând acţiuni care trebuie întreprinse în faţa acestei situaţii. Acest subiect va fi, de asemenea, abordat în cadrul unui summit al şefilor de stat sau de guvern din UE în zilele de 21 şi 22 octombrie.