România sprijină consolidarea instituţiilor democratice ale Republicii Moldova prin parteneriate dezvoltate la nivel inter-instituţional, precum şi prin proiecte finanţate din bugetul asistenţei pentru dezvoltare gestionat de MAE, cu accent pe domenii-cheie pentru îndeplinirea angajamentelor Chişinăului faţă de Uniunea Europeană – între care justiţia, afacerile interne şi politicile anti-discriminare, este ideea care s-a desprins ]n urma discu’iilor prurtate de Titus Corltean, ministrul Afacerilor Externe cu Alexandru Tanase, presedintele Curtii Constitutionale din Rep. Moldova. Șeful diplomației române l-a primit pe preşedintele Curţii Constituţionale a Rep. Moldova, prilej cu care au discutat stadiul reformelor întreprinse de această țară în direcţia consolidării democraţiei şi a statului de drept, îndeosebi măsurile cu impact direct asupra dosarului integrării europene.
Şeful diplomaţiei române a subliniat rolul esenţial ce revine Curţii Constituţionale de la Chişinău în edificarea unui stat de drept modern, solid şi funcţional.
Ministrul Titus Corlăţean a exprimat încredere în legătură cu atingerea de către Rep. Moldova a obiectivelor urmărite în perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013 și a asigurat suportul în parcurgerea rapidă a pregătirilor necesare semnării, cât mai curând posibil în 2014, a Acordului de Asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, inclusiv a componentei de liber schimb a acestuia.
Oficialul român a afirmat recunoaşterea României pentru progresele incontestabile ale Chişinăului în aplicarea Planului de acţiune cu Uniunea Europeană pentru liberalizarea vizelor şi pentru generarea, la nivel european, a deciziilor aşteptate de cetăţenii Republicii Moldova.