Ministerul Afacerilor Externe a salutat aprobarea, la 13 noiembrie, de către Parlamentul European, cu o largă majoritate de voturi, a Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, acord ce include şi o componentă de liber-schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA).
“Votul favorabil acordat astăzi de Parlamentul European dă, încă o dată, recunoaşterea cuvenită opţiunii europene asumate de Republica Moldova – singura cale care poate să asigure tuturor cetăţenilor statului vecin un viitor previzibil, în demnitate, democraţie şi prosperitate”, precizează MAE.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că procesul de ratificare a Acordului de asociere va continua în ritm susţinut şi va fi finalizat cu success în toate Statele Membre ale Uniunii Europene, ca semn de sprijin concret al drumului european pe care s-a angajat Republica Moldova.
România va continua să susţină, inclusiv prin sprijin financiar şi tehnic, procesul de implementare, de către autorităţile de la Chişinău, a Acordului de Asociere, astfel încât într-un viitor previzibil, pe care ni-l dorim cât mai apropiat, să poată fi atins obiectivul strategic fundamental al deplinei integrări europene a Rep Moldova, mai precizează autorităţile române.
Acordul de Asociere între Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte a fost semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014, şi a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova la 2 iulie 2014. O parte însemnată a Acordului, inclusiv componenta comercială/DCFTA, este aplicată deja provizoriu de către Republica Moldova de la 1 septembrie 2014.
România a fost primul Stat Membru UE care a ratificat Acordul de Asociere cu Republica Moldova, în cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, la 3 iulie 2014.