Secretarul de Stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, și omologul său macedonean, Dragan Nikolic, au analizat marți, 19 iunie, relaţiile militare bilaterale, dar şi cooperarea între România şi Macedonia în cadrul iniţiativelor regionale de menţinere a securităţii şi stabilităţii în Europa de Sud – Est. Un punct important al agendei l-a constituit discuția despre sprijinul pe care România îl poate oferi Macedoniei în parcursul său euro-atlantic, în domeniul planificării integrate a apărării sau a planificării strategice, și consultanță în domenii precum logistică, instrucţie şi doctrină, comunicaţii, informatică şi resurse umane
”Pentru România, spaţiul Balcanilor de Vest reprezintă o zonă cu interes strategic, iar consolidarea stabilităţii şi securităţii acesteia este deosebit de importantă. Acesta este şi motivul pentru care am susţinut constant, la nivel politic şi tehnic, eforturile autorităţilor de la Skopje de a progresa în reformele necesare pentru atingerea obiectivelor de integrare în NATO şi Uniunea Europeană”, a subliniat Duşa. Oficialul român a adăugat că România sprijină activ politica NATO a uşilor deschise şi va susţine în continuare decizia Summit-ului de la Bucureşti de a invita Macedonia să adere la Alianţa Nord-Atlantică.
Tot în sprijinul aderării Macedoniei la NATO, oficialul român a reiterat disponibilitatea MApN de a primi la cursuri ofiţeri macedoneni în cele două centre de educare şi instruire pentru partenerii străini, aflate în Bucureşti şi Braşov.
Agenda discuţiilor a cuprins şi o analiză a cooperării regionale pentru creşterea stabilităţii în Europa de Sud-Est şi a modalităţilor în care aceasta poate fi consolidată, cu accent pe procesul SEDM, principala iniţiativă regională în domeniul apărării menită să asigure un climat de securitate şi stabilitate.
Totodată, România susţine găzduirea comandamentului SEEBRIG în Macedonia, în perioada 2020 – 2026. În plus, ţara noastră poate oferi asistenţă în asigurarea tuturor condiţiilor necesare unei funcţionări optime a comandamentului, prin prisma experienţei acumulate în cei patru ani în care structura de comandă a fost găzduită la Constanţa. Ambii oficiali au apreciat întrevederea ca fiind un pas important în consolidarea relaţiilor de cooperare bilaterală în domeniul apărării, informează MApN.